Listopad 2011

Kulich

24. listopadu 2011 v 14:49 | Dick |  Panenky
Nová bunda chce i nový kulíšek.
Odměřila jsem si počet ok a na čtyřech, respektive pěti jehlicích jsem ukroutila bílý kulich. Hotový byl příliš strohý, skoro jako smutný. Tak jsem jej ozdobila háčkovanými kvítky.
Hned je kulíšek veselejší. Naco kroutit stokrát okoukanou bambuli? Uháčkovala jsem si, tedy moře kvítků a sešila je k sobě. Vznikly mi tři "culíky", kterými jsem celé dilo dokončila.
Dcerka je s ním moc spokojená.

Wall E

23. listopadu 2011 v 6:47 | Dick |  Blbinky
Jen velmi nerada sdílím různé internetové odkazy, přeposílám obrázky, hlášky, linky, či se zůčastňuji diskusí, nebo nedej Bůh dokonce chatáren. Kdosi mne však upozornil na link, s nímž nemohu "zůstat sama". Myslím, že tenhle kluk je naprosto úžasný. Jsem přsvědčena, že to může dotáhnout daleko...

Atai, držím palce a přeji mnoho chuti a štěstí.



Kroucení

21. listopadu 2011 v 4:33 | Dick |  Panenky
Před časem jsem dcerce koupila zimní kombinézu. Jako dárek jsem obdržela i vestu. Velmi se mi líbila, bylo mi ji líto vyhodit, ale nepochopila jsem k čemu je dobrá. Zpocená záda a zmrzlé ruce??? Milá vesta tu téměř rok ležela, než jsem dostala nápad a chuť tvořit.
V první řadě musela zmizet ta škaredá chlupatina kolem krku.
Koukám na přízi co mi věnovala babička, koukám na vestu, dceřin svetr a tu mně trklo rukávy uplést. Pro dítě pěkně strakaté.
Ze svetru jsem si odměřila počet začátečních ok, upletla žlutý patent a pak "od oka" pletla rukáv. Při ruce mi nechyběl záznamník, kam jsem zapisovala změny barev a přidávání, případně ujímání ok. Nerada bych měla každý rukáv jiný. :o) Pod rukávem lze vidět vatelínovou vložku a podšívku. Zbývalo jen sestehovat a našít.
Límec je opět pletený od oka a vyztužený jen proužkem plátna. To aby najisto držel pěkný tvar.
Nemám totiž s pleteninami žádné zkušenosti. Jakživa jsem nic kloudného neukroutila. :o)
Límec zevnitř, zvenku a vypodšívkovaný rukáv.
Práce to byla celkem prima, pohodovka. Bavilo mně to. Doporučit zatím nemohu, protože nemám odzkoušeno na dceři. Bundu dostane jako dárek k svátku. NIcméně už je vypráno, usušeno a nic se nezměnilo. Vše drží pěkně svůj tvar jak má.

Adventní koncerty

10. listopadu 2011 v 20:26 | Dick |  Pozvání

Nekynuté tvarohové šátečky

9. listopadu 2011 v 14:50 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
těsto: 150 g tvarohu, 1 vejce, 8 lžic oleje, 6 lžic mléka, 2 lžíce medu, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva
náplň: 350 g tvarohu, 4-5 lžic cukru, 1 žloutek, trochu citronové kůry, rozinky namočené v rumu (není nutné)
na potření: 1 vejce, 1 lžíce mléka, (Nebo maková nádivka)
Postup přípravy
Tvaroh, celé vejce, olej, mléko, med, vanilkový cukr a sůl společně rozmícháme.
Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
Na pomoučeném vále ho rozválíme na cca 3 mm a rozkrájíme na čtverce 8x8 cm.

Na každý čtverec dáme nádivku. Bílek rozšleháme vidličkou a potřeme jím rohy čtverců.
Růžky pak zvedneme a uprostřed přeložíme přes sebe.
Na plechu vyloženém papírem na pečení šátečky potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a upečeme dozlatova (190°C, 15-20 minut).
Vychladlé posypeme cukrem.
Dobrou chuť

Babiččin dort

9. listopadu 2011 v 14:37 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Korpus na dort, čokoládová poleva, krém na zdobení, lískové oříšky, rumové pralinky
Postup přípravy
Babička nedávno oslavila narozeniny, takže jsem se pustila do pečení. Babička dalece upřednostňuje klasiku, tedy kulatý, bez marcipánu.
Druhý pohled:
Dobrou chuť.

Lečo

9. listopadu 2011 v 14:32 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
rajčata, papriky, cibule
Postup přípravy
Rajčata omyjeme, pokrájíme na drobnější kousky a rozdusíme stejně jako při přípravě protlaku.
Alespoň já nemám moc ráda plovoucí rajčatové slupky. Takže rajčata rozdusím a propasíruji.
mezitím si oloupu a pokrájím cibuli. Na troše oleji ji mírně zasmahnu. Přidám na nudličky pokrájené papriky.
Řádně promíchám a přidávám rajský protlak. Společně podusím.
Naleji do vyvařených sklenic a zavařuji. Půllitrové při teplotě varu cca 20 minut.
Dobrou chuť.

Rajský protlak

9. listopadu 2011 v 14:26 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
rajčata
Postup přípravy
Rajčata omyjeme, rozkrájíme na drobnější kousky a podusíme. Cca 30 minut.
Když pustí šťávu, tak si připravuji druhý hrnec se sítem a pasíruji.
Propasírovanou hmotu vařím na mírném ohni tak dlouho až se "srazí" na polovinu, zhousne.
Tento převařený protlak liji do vyvyřených sklenek, zavíčkuji a steriluji. Podle velikosti sklenek. Půllitrové cca 30 minut při teplotě varu.
Rajská omáčka připravená z domácího protlaku má zcela jinou, lepší, a výraznější chuť.
Dobrou chuť.

Švestky

9. listopadu 2011 v 14:20 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Umyté, vypeckované švestky, případně trocha cukru
Postup přípravy
Švestky odpeckujeme, omyjeme a natlačíme do umytých, vyvařených sklenic.
Co nejtěsněji k sobě, protože později, až pustí šťávu slehnou.
Podle jejich kyselosti, případně Vaší chuti přidejte lžičku cukru, ale to skutečně není nutné. Já pro chuť někdy přikápnu lžičku rumu. Uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě varu cca 15 minut.
Dobrou chuť.

Švestkové knedlíky

9. listopadu 2011 v 14:14 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
cca 40 vypeckovaných, umytých švestek, 250 g tvarohu, 400 g hrubé mouky, 2 vejce, 30g tuku, trošku soli, 1/8 l mléka, na posyp mák, cukr, smetanu...
Postup přípravy
Na vál vysypeme mouku a přidáme ostatní ingredience. Myslím, že mléko není v případě vaničkového tvarohu nutné. Použijte podle hustoty.
Zpracujeme ve vláčné těsto. Mně se lépe pracuje, pokud nechám těsto chvíli odpočinout. Tak půl hodinky.
Odkrojíme kousek velikosti vlašského ořechu.
Ten na nepomoučeném vále roztahneme na tenší placku. Alespoň mně knedlíky mnohem více chutnají jsou-li švestky jen v tenké skořápce těsta.
Do středu vložíme umytou, odkapanou a vypeckovanou švestku. Jsou-li švestky kyselejší, dáme do prostoru pecky půl lžičky cukru.
Složíme do šátečku
Načež v dlaních vyválíme rovnoměrnou kuličku. Ty uchováváme na pomoučeném vále, aby se nepřilepily.
Ty vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Krátce promíchneme, aby se odlepily ode dna a necháme vařit.
Tak 5-8 minut. Že jsou uvařené poznáme tím, že vyplavou na povrch. Dejte pozor, aby jste hrnec knedlíky nepřeplnila. Vyndáme, ihned propíchneme , aby utekla pára.
A můžeme servírovat. Sypeme umletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem, přeléváme rozpuštěným máslem, zdobíme kysanou smetanou, osmahnutou strouhankou, šlehačkou... Jak kdo má rád.
Dobrou chuť.