Září 2011

Kynutá prasátka

18. září 2011 v 20:21 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 60 g cukru, 250 ml mléka, 60 g másla, 1 vejce, špetka soli
maková, nebo tvarohová náplň
žloutek, trošičku bílkové a čokoládové polevy
Postup přípravy
Nejprve připravíme náplň.
Z ostatních ingrediencí vytvoříme kynuté těsto, které necháme v teple vykynout.
Z vykynutého odkrojíme, vyválíme cca 3mm tenkou placku a vykrájíme kolečka.
Navršíme nádivku.
Okraje potřeme bílkem a přiklpíme stejně velkým kolečkem. Okraje přitiskneme a vytvoříme tak jakési "koblížky".
Z kousku těsta vykrájíme dírkovaná kolečka na rypáčky.
Přilepíme bílkem.

Z malinkých trojůhelníčků vytvarujeme ouška. Potřeme rozšlehaným žloutkem.

Pečeme do zezlátnutí. Cca při 180 stupních asi 20 minut.
Po vychladnutí pomocí polevy vytvoříme očička.
Dobrou chuť.

Křemílek a Vochomůrka

15. září 2011 v 19:50 | Dick |  Kuchyň
Dcerka nedávno oslavila čtvrté narozeniny, což se neobešlo bez dortu. Tentokrát jsem se inspirovala oblíbenou pohádkou.

Upekla jsem klasický kulatý korpus, který jsem prokrájela, promazala krémem. Jakože kořeny jsem vytvořila pomocí odkrojků.
Celé dílo jsem potřela čokoládou. Vršek jsem posypala oříšky, na které jsem čokoládou namalovala jakože léta.
Zbývalo očistit talíř a vytvořit jakou takous iluzi stromové kůry. Použila jsem rozstrouhané tatranky.
Detail:
Postavičky jsem šoulala podle obrázku v knížce. Hlavičky jsem vytvořila ze dvou piškotů slepených džemem, tělíčko je "vycpané" podlouhlými, cukrářskými piškoty. Vršek je, samozřejmě marcipán.
Několik celkových pohledů:

Řízky s obměnou

1. září 2011 v 7:43 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Naplátkované vepřové kotlety, sůl, pepř, vejce, mouk, corn flakes lupínky, tuk na smažení
Postup přípravy
Řízky klasickým způsobem nakrojíme, naklepeme a po obou stranách okořeníme.
Běžně je obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vajíčku. Místo strouhanky použijeme corn flakes lupínky, nebo bramborové chipsy. Ty ovšem předem trochu "rozbijeme". (Na fotu kukuřičné corn flakes.)
Takto připravené řízky smažíme na rozpáleném tuku.
Podáváme k obědu s různě upravenými bramborami, nebo jako svačinu či večeři s chlebem. Nevynecháme zeleninovou oblohu.
Dobrou chuť.