Září 2010

Madamme de Pompadour

25. září 2010 v 20:31 | Dick |  Panenky
Markýza de Pompadour je opět jedno z tématek pro děvčata Kačku a Simi. Původně se mi do této dámy moc nechtělo, protože tyhle načinčané kraječky, mašličky a pentličky nemám moc ráda.
Madamme Pompadour
Šatičky mi přijdou být moc slaďoučké, přeplácané... Nazvala bych je "Cukrová vata" a to bez ohledu na barvu. :o)
Madamme Pompadour
Ovšem dcerka se při prohlížení inspirace tvářila velmi nadšeně, říkala, že se jí moc líbí, tak bylo rozhodnuto.
Madamme Pompadour
Uháčkované jsou z klasické Perlovky, olemované zlatým Lurexem. Mašličky jsou z obyčejné taftové stužky.
Madamme Pompadour
Opět přikládám omluvu, že panenka nemá dobovější účes. Odmítám ji vlasy ničit natáčením a vytvářením všelijakých složitých konstrukcí. No a taky trochu lenost. :o)
Madamme Pompadour
Ještě jeden celkový pohled.
Madamme Pompadour
Detail tváře.
Madamme Pompadour

Čachtická paní

7. září 2010 v 13:02 | Dick |  Panenky
Čachtická paní neboli Alžběta Bathory - Nádasdy je dalším tématkem s děvčaty Kačkou a Simkou.
Čachtická paní
Do šatiček se mi vůbec nechtělo, hlavně proto, že jsem nedávno podobné, jež Alžběta nosívala, tvořila. Takže mi trvalo velmi dlouho, než jsem chytla inspiraci a nějaký ten nápad.
Čachtická paní
Nakonec jsem prostě popadla háček, zelenou přízi a kroutila s tím, že jsem vlastně nějakou jasnou představu neměla. Však ono z toho něco "vyleze".
Čachtická paní
Vlasy jsem panence nečesala, i když by si zřejmě zasloužila trošku dobovější účes. Tyhle Friendsky se mi prostě líbí jak jsou, nemám zatím v úmyslu je vylepšovat. Možná časem, až se jich trochu "nabažím".
Čachtická paní
Detail tváře...
Čachtická paní
A zde soutěžní obrázek, který jsem děvčátkům na KaSi poslala.
Čachtická paní

Brouk

3. září 2010 v 12:46 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
5 vajec, 200g cukru, 130g polohrubé mouky, 70g strouhaných ořechů, 5 lžic teplé vody, 1lžička PrDoPe,
krém, čokoládová poleva, marcipán
Postup přípravy
Žloutky s cukrem ušleháme. Postupně přišleháváme vodu.
vejce
Přidáme mouku s ořechy.
mouka, ořechy
Vymícháme hladké těsto.
těsto
Přidáme tuhý sníh z bílků.
sníh
Vymícháme těsto. Přendáme do kulaté dortové formy. Upečeme. Při necelých 150 stupních asi 50 minut.
těsto
Upečený korpus necháme řádně vychladnout. Poté jej prokrájíme, abychom mohly promazat a rozkrojíme napůl.
korpus
Promažeme krémem. V mém případě je použit tvarohový, jehož část jsem nechala vanilkovou, a část jsem ochutila čokoládovou polevou.
promazaný
Korpus sundavám z pečícího papíru a přendavám na finální talíř. Protože to později neumím. Vždy něco rozbořím, pomlátím, takže raději takhle dřív a pak pracuju opatrněji. Seříznu přední část do požadovaného tvaru.
tvar
Celý povrch pomažu krémem. Stačí slabá vrstva, jen na zahlazení nerovnoměrností. Šoupnu na pár hodin do ledničky, aby se pořádně vychladil a marcipán se neroztekl.
krém
Marcipán vložím mezi dva mikrotanové sáčky a rozválím na potřebnou velikost. Jednoduše pravítkem změřím délku auta, a sečtu boky + střechu. Čímž dostanu přibližnou velikost, na kterou musím marcipán rozválet. Samozřejmě je lepší mít ovál větší, ale ne zas o moc, aby jste si jej při přenášení, nebo uhlazování nepotrhaly. Fotky z tohoto postupu nemám a asi ani nevyrobím, protože mám dost co dělat jen s nožem, natož ještě foťákem. :o) :o) :o)
karoserie, okna, kola
Takže potáhnu světlým celý povrch. Pak si odměřím velikost oken a skleničkou vykrojím kolečka.
Další kousek rozválím na rozšiřujícího se hada a vypracuji přední blatník.
přední blatník
Přední plech.
předek
Motorovou část vzadu, blatníky vzadu:
motor
Krém si dám do sáčku s úzkou trubičkou. A dokresluji detaily. Stěrače a zrcátko na předním okně:
přední okno
Přední blatníky, plechy, světla.
předek, blatníky, světla
Stěrač na zadním okně, motorová část, chlazení.
motor
Kolečka.
kola, přední blatník
Celý vypadal nějak takto:
Auto brouk
Auto brouk

Jablkový perník

2. září 2010 v 6:58 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
350g nastrouhaných jablek, 250g cukru, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 1 lžíce oleje, 300g polohrubé mouky, 1PrDoPerníku
Postup přípravy
Připravíme si suroviny, jablka hrubě nastrouháme.
Suroviny
Umícháme těsto.
těsto
Vyrovnáme do vymazaného a vysypaného pekáčku s vyšším okrajem. Pečeme při 170 stupních asi 30 minut. Poznáme podle vůně, barvy.
upečené
Hotové pocukrujeme, polijeme čokoládovou polevou, nebo třeba medem.
med
Posypeme strouhanými ořechy.
ořechy
Krájíme na řezy.
Jablkový perník
Dobrou chuť.

Jablkové řezy

1. září 2010 v 6:53 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
3 vejce, 300g cukru, 80g tuku, 300g polohrubé mouky, 1 PrDoPe, 300g nastrouhaných jablek, hrst ořechů, 1/2 lžičky skořice
Postup přípravy
Žloutky utřít s máslem a cukrem. Cukru většinou dávám méně, jednak nerada příliš sladké, druhak jablka míváme dost sladká.
vejce
Přidáme mouku, ořechy a jablka.
Suroviny
Umícháme tuhé těsto.
těsto
Přidáme sníh z bílků a PrDoPeč.sníh
Umícháme poměrně tužší těsto.
těsto
Vyrovnáme jej na vymazaný a vysypaný pekáček. Pod tento moučník většinou nevysypávám moukou, ale kokosem.
před pečením
Pečeme při 170 stupních asi 30 minut. Poznáme podle vůně a barvy.
upečená
Hotové, vychladlé polijeme čokoládouvou polevou, nebo jen přesypeme moučkovým cukrem.
Jablkové řezy
Dobrou chuť.