Srpen 2010

Madamme Pompadour

27. srpna 2010 v 7:53 | Dick |  Kuchyň
Dnešní článek nazývám velmi vznešeně, protože přemýšlím jak budou vypadat šatičky, které na toto téma uháčkuji.
Dcerka oslavila třetí narozeniny, tak jsem jí upekla dort.  Těsto na korpus je klasické, ze šesti vajec, navíc jsem přidala vrchovatou lžíci kakaa pro obarvení.
Těsto
Celý výsledek záleží na správném namazání a vysypání formy. Na zkoušku jsem ji jednou vyložila pečícím papírem, ale výsledek mne zklamal, těsto bylo mírně deformované, takže od té doby vymazávám. Důležité je hodně vymazat pravým máslem a trochu vysypat hrubou moukou.
Před pečením
Nalité těsto šup do předehřáté trouby. Opět na 150 stupňů asi hodinku. Rozhodně zkouším špejlí. A modlím se, aby se bábovka nezdeformovala, nepopraskala. :o)
upečená
Chvála Bohu povedlo se. Vyklopím na drátěnou podložku a nechám pomalu a úplně vychladnout.
Nejlépe do druhého dne. Pak pomocí nitě nebo ostrého pilkového nože prokrájím.
prokrájená
Klasická bábovková forma je pro šaty na obyčejnou panenku barbie příliš malá. Takže buď počítejte s tím, že budete potřebovat korpusy dva, nebo prokládejte třeba piškoty. Každopádně doporučuji panenku předem na formu vyzkoušet. Nebo vám nezbyde, než jí oddělit nohy. Promažu krémem, nastavím piškoty, složím zpět do tvaru bábovky.
složená
Celý povrch pomažu tenší vrstvou krému. jen zahladit neorvnosti, póry a zajistit, aby marcipán hezky držel. Šup do ledničky. Několik hodin nechat pořádně vychladnout.
namazaná
Teď si hraji s panenkou. Osobně se mi příčí představa strkat do jídla kdovíjaký plast, takže panenčiny nohy obaluji ruličkou z pečícího papíru.
panenka
Panenku zasunu do složeného korpusu, papír přizpůsobím, přebytky opatrně ostříhám, upravím.
Pas
Pomocí piškotů vytvaruji sukni do výšky a přibližně i šířky pasu. Promažu krémem a nechám chladnout.
sestaveno
Panenku opatrně vyndám - papír zůstává uvnitř. Korpus chladne, panenka se bude oblékat.
Marcipán tence vyválím přiložím k němu panenku a od oka "střihnu" větší díl na živůtek. Ten panence přiložím na tělíčko a prstama jej dotvaruju. Přebytky opatrně odkrojím.
marcipán
Taktéž postupuju s rukávky. Nejpve udělám oba vrchní, teprve potom manžetky. Jakmile vytvoříte manžetky, už s rukama nepohnete, aniž by jste si dílo nezdeformovaly!
živůtek
Pohled na rukávky.
rukáv
Změřím velikost korpusu a vyválím marcipán. Kolo o poloměru cca 25 centimetrů. Pokud možno co nejpřesnější, protože se velice špatně přenáší.
manžeta
Nožem odkrojím přebytky, prstama vytvaruju volánky. Jakž takž pravidelné. Vykrojím otvor pro panenku.
sukně
Napůl oblečenou panenku vložím na své místo, abych mohla upravit pas a vlečkou zahladit stopy po lepení.
vlečka
Pozor! S rukama nelze pohnout! Jakmile to uděláte, tak si utrhnete rukávy.
vlečka
Celé šatičky podle fantazie ozdobím. V mém případě používám krém. Můžete všelijaké perličky, oříšky, lentilky.... Fantazii se meze nekladou.
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
Madamme Pompadour
V řezu vypadají šatičky takto:
V řezu
Ať se vaše dílo podaří.

Slaná mísa

27. srpna 2010 v 7:50 | Dick |  Kuchyň
Dcerka oslavila třetí narozeniny, tak jsme jí uspořádali malou oslavu v rodinném kruhu, kde, samozřejmě nechyběl ani dort. Ten je ovšem uveden v samostatném článku.
Zde si ukážeme dvě misy slaného pohoštění.
Potřebné přísady
vejce vařená na tvrdo, barevná paprika, salátová okurka, rajská jablka, cibulová nať, anglická slanina, šunkový salám, tvrdý, plátkový sýr, pepř, paprika sůl
Postup přípravy
Uvedené potraviny podle vlastní fantazie skládáme na vhodnou mísu, tak, aby ve výsledku tvořily pěkný, zajímavý, symetrický, nebo naopak asymetrický obrazec. Například takto:
druhá
první

Rizoto

27. srpna 2010 v 7:12 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
cibule, klobása (uzené, nebo třeba konzerva vepřového ve vlastní šťávě), rýže, sůl, pepř, kmín, tuk, zeleninu (hrášek, kukuřici, papriku, podle chutě)
Postup přípravy
Na tuku zpěníme cibuli a přidáme pokrájené maso. Společně osmahneme.
cibule
Přidáme opranou rýži.
suroviny
Zeleninu a koření.
zelenina
Podlijeme trochu vodou, nebo vývarem a dobře rozmícháme. Pod pokličkou dusíme asi 30 minut. Do změknutí a vydušení šťávy.
dusíme
Podáváme zdobené sekanou petrželkou, případně přesypeme strouhaným Eidamem.
Rizoto
Dobrou chuť.

Kulajda

27. srpna 2010 v 6:40 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Mrkev, celer, petržel, cibule, tuk, kroupy, houby, hladká mouka, smetana, brambory, kopr
Postup přípravy
Zeleninu očistíme, omyjeme, pokrájíme. Na tuku zpěníme. Přidáme oprané kroupy a osmahneme.
zelenina
Pomocí hladké mouky vytvoříme světlou jíšku.
mouka
Rozvaříme vodou, nebo vývarem.
voda
Přidáme omyté, pokrájené brambory a houby. Sušené předem namočíme, čerstvé podusíme na másle.
houby
Vše společně uvaříme doměkka. Ochutíme solí. Poté polévku zjemníme smetanou. Dobře rozmícháme.
smetana
Ochutíme koprem. Osobně čím více tím lépe. :o)
kopr
Před podáváním můžeme dochutit pár kapkami citronu.
Kulajda
Dobrou chuť.

Akce září - říjen

25. srpna 2010 v 13:48 | Dick |  Pozvání

RICHARD PACHMAN
září - říjen 2010




Novinky / info:

·        DVD / CD PACHMAN.CZ
     Ke 20. výročí hudební kariéry vychází na podzim výběrové dvojalbum      
     DVD / CD "PACHMAN.CZ - THE BEST OF 1990 - 2010". DVD obsahuje více    
     než 4 desítky videoklipů, některé z nich jsou zveřejněny vůbec poprvé. 
    
Dvojalbum zahrnuje skladby mapující sólovou dráhu RP i jeho spolupráci
    
s mnohými kolegy (Jaroslav Svěcený, Dita Vích - Hořínková, Ilona
     Csáková, Martina Kociánová, Francois Glorieux, Jiří Bárta, PRoject,   
     Kamila Moučková). Informace o přesném termínu vydání budou na 
    
www.pachman.cz
a www.facebook.com/richardpachman        

·        DVD/CD MISTR JAN HUS 
K 595. výročí upálení Mistra Jana Husa vyšlo dvojalbum CD / DVD s oratoriem Mistr Jan Hus (hudba, texty, scénář: R. Pachman, režie, scénář: Irena Žantovská). DVD obsahuje záznam premiéry scénického oratoria v létě 2005 s Mariánem Vojtkem, Ditou Vích - Hořínkovou, Ilonou Csákovou, Tomášem Petříkem a Zdeňkem Plechem v hlavních rolích. Tento záznam byl v roce 2006 oceněn na mezinárodním festivalu Zlatá Praha cenou nadace Vize 97 manželů Dagmar a Václava Havlových. Součástí dvojalba je i CD s doposud nevydanými skladbami z oratoria, s několika středověkými skladbami a s áriemi Husa v podání R. Pachmana.  Partnery dvojalba je Pražská diecéze Církve československé husitské, firma AZ BARVY a rádio Ethno.

·        RP na Facebooku + Youtube - informace o uměleckých aktivitách můžete sdílet na www.facebook.com/richardpachman a na adrese www.youtube.com/richardpachman, kde můžete shlédnout klipy z chystaného DVD Egypt - příběh prince Amuna. Jeho vydání je plánováno na říjen 2010.

  • RP na rádiu Ethno - Také v červenci ve svých tříhodinových blocích RP povídá a pouští hudbu na rádiu Etno na 90,7 FM v Praze a na 99,4 FM v Brně a na internetových stránkách www.ethnoradio.cz jej uslyšíte 8., 15., 22., 29. září vždy od 14 do 17 hodin. Termíny mohou být ještě upřesněny.

Koncerty / představení:

  • 11.9. 2010 (kolem) 18 hod., Václavákfest, 22PRoject (R. Pachman + Patrik Vojuch)
Vystoupení synthpopového "PRojectu" na festivalu na Václavském náměstí - Můstek nedaleko prodejny Baťa, festival se koná 10 až 20 hod., 22PRoject vystoupí kolem 18 hod v cca 50timinutovem bloku.

  • 12.9. 2010 v 18 hodin, Mníšek pod Brdy, Kostel sv. Václava, RP + Hana Blochová, koncert středověké duchovní hudby
Hana Blochová: zpěv, varhanní portativ, středověká harfa, psalterium, Richard Pachman: zpěv.

  • 16.9. 2010 ve 21 hodin, Křižíkova fontána - Praha
    Výstaviště - PACHMAN.CZ
koncert k 16. výročí koncertů RP na Křižíkově fontáně a k 20. výročí hudební kariéry RP, hostem vystoupení je taneční duo SOLEILA!

  • 22.9. 2010 - Ingeborg Kriegsman - přednáška o Mistru Janu Husovi v holandštině, pořádá Hol. Ambasáda, RP zazpívá několik skladeb z oratoria Mistr Jan Hus, místo a čas (v Praze) budou upřesněny

  • 30.9. 2010, 17
    hod., Český Brod, Vernisáž výstav olejomaleb RP + pořad "Setkání s RP", Galerie Šatlava,
    vernisáž výstavy a Setkání s RP
    v českobrodském podzemí, Městské kulturní a informační centrum, Náměstí Arnošta z Pardubic 1, Český Brod

  • 4.10. 2010, Znojmo, Richard Pachman + Hana Blochová: "EGYPT - příběh prince Amuna", multimediální projekt z doby vlády Ramsese II., - bude upřesněno

  • 20.10. 2010 - Ostrava - uzavřená společnost

  • 21.10. 2010 - Praha - uzavřená společnost

  • 22.10. 2010 - Moskva - uzavřená společnost

  • 26.10. 2010 v 18:30 - Liberec - Richard Pachman + Hana Blochová: "EGYPT - příběh prince Amuna". Krajská vědecká knihovna v Liberci, Rumjancevova 1362/1, Liberec 1,

  • 27.10. 2010 v 19 hodin, velký sál Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1/98, Praha 1, Richard Pachman + Hana Blochová + duo Soleila: "EGYPT - příběh prince Amuna", multimediální projekt z doby vlády Ramsese II. Na pozadí neobyčejného příběhu jeho nejstaršího syna Amuna představí i způsob života, obřady a zvyky starověkého Egypta. Dobová nálada je na podiu umocněna projekcí sekvencí fotografií Petr Niesiga, filmových předtáček Karla Dlabače a živým tancem. V programu zazní staroegyptské texty zhudebněné Richardem Pachmanem i adaptace původních zpěvů v podání Hany Blochové s doprovodem egyptské harfy. Na vystoupení, kde po tisíci letech znovu zazní staroegyptština, uslyší divák ze záznamu také hlas Kamily Moučkové a Martiny Kociánové. Vstupenky cca měsíc před představením na http://www.mlp.cz/ v sekci "Zveme…",
cena:
210,-Kč, studenti a důchodci 120,- Pokladna: pondělí až pátek 13.30 - 19.30 hodin; telefon: 222 113 425,

  • 31.10. 2010 v 17 hodin, Ostrov nad Ohří,
    kostel Zvěstování Panny Marie, Klášterní 141,
    RP + Dita Vích Hořínková + Vladimír Kirikov: "PACHMAN.CZ",
    koncert k 20. výročí hudební kariéry R. Pachmana

  • 6.11. 2010, Brno,
    kavárna Domino, EGYPT - příběh prince Amuna - komorní verze multimediálního představení ze Starého Egypta,
    RP solo, čas bude upřesněn


Výstavy olejomaleb Richarda Pachmana:


BEST WESTERN HOTEL PÁV (foyer, hala, bar), Křemencova 13, Praha 1,
tel: +420 221 502 111 

30.9. až 27.10. 2010 Český Brod, Galerie Šatlava vernisáž výstavy a setkání s autorem se uskuteční ve čtvrtek 30.9.2010 od 17.00 hodin v českobrodském podzemí, Městské kulturní a informační centrum, Náměstí Arnošta z Pardubic 1, Český Brod


Info:

www.facebook.com/richardpachman

Strouhané řezy s tvarohem

22. srpna 2010 v 15:02 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
400g hladké mouky, 150g cukru, 1 PrDoPe, 250g másla, 3 lžíce mléka, 1 lžíce kakaa
3 tvarohy, 4 vejce, 1 lžíce solamylu, 200g cukru, 1/2l mléka, 1 vanilkový puding,
Postup přípravy
Z mléka, trochy cukru a prášku uvaříme puding. Postupujeme podle návodu na balení.
Tvaroh smícháme se žloutky, cukrem a solamylem.
Přimícháme prochladlý puding.
Nakonec sníh z bílků.
Vymícháme hladkou nádivku.
Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme rozměklý tuk, mléko a kakao.
Zpracujeme v hladké těsto, které rozdělíme na půl.
Dáme zmrazit. Jeden díl nastrouháme na hrubém struhadle do vymazaného a vysypaného pekáčku s vysokým okrajem. Pozor, moučník je opravdu hodně vysoký!
Opatrně navršíme tvarohovou nádivku.
Zasypeme zbylým strouháním.
Upečeme v mírně vyhřáté troubě asi 150 stupňů přibližně hodinu. Tvaroh se propéká pomalu, tak pozor ať jej nespálíme. Poznáme asi jen podle zápichu špejlí.
Po vychladnutí můžeme přelít polevou vzniklou rozpuštěním 50g másla, 100g cukru, 2 lžíce rumu a 2 lžic horké vody. Mně to však připadá zcela zbytečné, takže řezy nechávám jak jsou.
Dobrou chuť.

Moučník cafe latte

20. srpna 2010 v 13:20 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
30 dkg polohrubé mouky, 1 PrDoPe, 3 vejce, 15 dkg cukru, 1 dcl oleje, 2 dcl mléka, lžíce kakaa
3 tvarohy, 3 vanilkové cukry, lžíce cukru, rum, cafe latte
Postup přípravy
Žloutky s cukrem ušleháme do pěny
Vejce
Zašleháváme olej. Dále postupně kakao a mouku. Podle potřeby ředíme mlékem. PrDoPe.
těsto
Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný pekáček s vyšším okrajem.
Na plechu
Upečeme při 160 stupních asi 25 minut. Poznáme podle mírně odtažených okrajů, zlaté barvy a vůně.
Upečeno
Po vychladnutí placku potřeme tvarohem, do kterého jsme zašlehali vanilkový cukr a podle chuti i další krystalový. (Případně i rum, nebo rumovou tresť.) Vřele doporučuji alespoň tři vaničky, protože jinak je vrstva velmi slabounká a chuť se ztrácí.
Tvaroh
Na závěr moučník přesypeme instatntní kávou latte.
latte
Moučník necháme řádně vychladit pak krájíme na řezy.
Cafe latte
Dobrou chu

Rytíř

18. srpna 2010 v 10:10 | Dick |  Panenky
Na stránkách KaSi je pro tento měsíc uvedeno téma k tvoření vztahující se k rytířům.
Rytíř
Původně jsem měla v plánu pořádně oplechovaného chrabrého Bajaju, avšak nedokázala jsem vymyslet vhodný materiál, z něhož bych mohla brnění vytvarovat. S moduritem nemám zkušenosti, plechovka mi připadá být nebezpečná (na pozdější hraní pro dítě), a třeba papír obalený alobalem zas není trvanlivý.
Rytíř
Už jsem se se svou představou rozloučila, a vlastně i s celým tématkem. Pomalinku jsem vymýšlela že se děvčatům omluvím.
Rytíř
Když tu mi přišel mail od Barborky, kde píše, že se na mého klučinu těší. Náhoda tomu chtěla, že dcerka zrovínka vytáhla pexeso s erby... a okamžitý nápad byl na světě.
Rytíř
Bílé plátno jsem pošila žlutými částmi a olemovala, abych začistila švy.
Rytíř
Pak jsem přemýšlela jak vypracovat erb. Výšivky jsem se bála a barvy na textil nemám. Koeckonců zelenou neměli ani v obchodě. Nakonec mi opět pomohla dcerka, když obyčejnou propiskou začala malovat na kousek jiné látky. A bylo rozhodnuto. :o)
Rytíř
Pásek byl jednoduchý - kousek rukávu z kožené bundy. Košili jsem si půjčila od kaprála a kalhoty s botama jsou Derekovy původní. Meč patří mušketýrovi, kterého jsem dělala již dříve, ale zatím nestačila vložit. Snad vbrzku napravím.
Rytíř
Největší potíž byla se štítem a přilbou. Ač to zní hloupě, ale zde mi pomohly povodně. Jinak bych asi nemusela vyhazovat PET lahve od vody. Při jedné takové výpravě do odpadkového koše mně trklo... "proč ne?". Vystřihla jsem kousek na štít, obalila jej staniolem od čokolády a přilepila barvy erbu.
Rytíř
Nevypadalo to úplně špatně, tak jsem se pustila do přilby.
Postup stejný. Kus Pet lahve, různě poskládaný, podle obvodu hlavy, slepený izolačkou a obalený týmž staniolem. Je pevnější a tedy i trvanlivější než alobal. :o)
Nakonec vystřihnout otvor pro oči.
Největší práci mi daly chrániče loktů. Ty jsou též z PETky, takové ty obloučky, co na nich lahev stojí. Ač se to při pouhém pohledu nezdá, tak jsou až neuvěřitelné silné, bytelné. Obyčejnými nůžkami jsem je ustřihnout nedokázala. Ještě, že má děda zahradnické Fiskars. :o)Rytíř

Jáhlová kaše

18. srpna 2010 v 6:44 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Jáhly, máslo, mléko, sůl, ochucovadla
Postup přípravy
Jáhly přebereme a vypereme.
Jáhly
V hrnku je zalijeme dostatečným množstvím mléka a pomaleji vaříme do změknutí. Mléka je potřeba dost, jáhly hodně vpijí. Na 100g jáhel odhaduji tak 2,5 dcl mléka. Samozřejmě možno kdykoli dolít. Přidáme kousek másla a trochu soli.
vaříme
Vzniklou kaši omastíme trochou másla a podle chuti ozdobíme. Smaženou cibulkou, osmahlou slaninou, klobáskou...
kaše
My většinou konzumujeme na sladko, takže přesypu vanilkovým cukrem, a pak oříšky, strouhanou čokoládou, kokosem, ovocem...
Jáhlová kaše
Dobrou chuť.

Drobenkový koláč s tvarohem

17. srpna 2010 v 14:41 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
500g polohrubé mouky, 200 g cukru, 250g másla, 2 celá vejce, 1 lžička sody, 4 lžíce mléka, 2-3 lžíce kakaa, 2 tvarohy, vanilkový cukr, vejce
Postup přípravy
Tvaroh s  vanilkou a vejcem vyšleháme do nádivky
Tvaroh
Z mouky, kakaa, cukru a másla uděláme žmolenku.
Suroviny
Důrazně doporučuji použít skutečné máslo, žádnou heru. Ve výsledku je hodně cítit a dost moučník kazí.
drobenka
Tuto drobenku rozdělíme od oka na dvě části. Té která příjde navrch může být o něco méně.
Do zbývající rozklepneme vejce, přidáme mléko a sodu.
těsto
Vyšleháme těsto.
těsto
To nalejeme na vymazaný a vysypaný pekáček s vyšším okrajem. Opatrně navršíme tvarohovou nádivku.
plech
Posypeme zbylou drobenkou, kterou jsme si odebraly. Dáme upéci do trouby předehřáté na 160 stupňů. Asi 30-40 minut. Poznáme podle vůně a zápichem špejle.
před pečením
Po vychladnutí krájíme na řezy.
Drobenkový s tvarohem
Dobrou chuť.

Marcipán

17. srpna 2010 v 7:33 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
70g mandlí, 140 g moučkového cukru, 1/2 bílku
Postup přípravy
Cukr přesijeme, mandle jemně umeleme. 
suroviny
Osobně mandle ještě po umletí pasíruju přes sítko. Jak na obrázku vidno, po mletí jsou mandle stále poměrně hrubé.
suroviny
Přidáme bílek a vypracováváme těsto.
suroviny
Pracujeme stejným způsobem, jako například u nudlí, nebo lineckého těsta.
těsto
Těsto můžeme libovolně barvit. Já Breton příliš nepoužívám, takže pokud barvím, tak kakaem. To si připravím na vál, kápnu jednu kapku vody, rozmělním a teprve poté zapracovávám těsto.
kakao
Tímto způsobem je barvení snadnější a stejnoměrnější. Tedy podle mého názoru.
těsto
Takto připravený marcipán používáme k potahování dortů, tvorbě kytiček, figurek... Co si vzpomeneme. Dcerka jej nejraději baští tak jak je. :o)
Dobře uzavřený v mikrotenovém sáčku  se dá v chladničce skladovat řadu týdnů.
Dá se vyválet opravdu do tenoučka. K tomu používám dva mikrotenové sáčky.
vyválení

Fazolky

17. srpna 2010 v 6:37 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
fazolky, strouhanka, máslo
Postup přípravy
Fazolky zbavíme tužších vláken po stranách, případně použijeme pouze mladé, pokrájíme je na menší kousky a vypereme.
Uvaříme ve slané vodě do měkka.
fazolky
Rozpustíme máslo.
máslo
Přidáme strouhanku, dobře rozmícháme a smažíme.strouhanka
Na mírnějším plameni a nepřestáváme míchat. Nesmí se ani malinko připálit.
strouhanka
Zlatavou strouhankou posypeme vařené fazolky a podáváme.
Fazolky se strouhankou
Dobrou chuť.

Slaní šneci

15. srpna 2010 v 7:05 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
100ml mléka, lžička cukru, 40g droždí, 500g hladké mouky, lžička soli
70g tuku, 2 cibule, 2 stonky celeru, 150g uzeného masa, 1 červená paprika, lžíce hořčice, kečupu
Postup přípravy
Z mouky, mléka, soli, droždí a cukru vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout. Opravdu bez vajec.
Suroviny
Mezitím si na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli a slaninu, či uzené
cibule, slanina
Přidáme pokrájenou papriku, celer. Osolíme. Můžete i jinou zeleninu, ale pozor na množství.
zelenina
Vše společně podusíme.
směs
Těsto rozválíme na obdelníkový plát silný cca 4 milimetry. Ten potřeme hořčicí a kečupem.
hořčice
Rovnoměrně rozprostřeme prochladlou nádivku. Okořeníme. pepř, případně i papriku.
připraveno
Stočíme do závinu.
závin
Nejlépe pomocí nitě (jako knedlíky) krájíme na asi centimetr silná kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem.
plech
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovým, lněným semínkem, nebo třeba kminem. pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů cca 30 minut. Poznáme podle zlaté barvy a vůně.
Konzumujeme hned ještě teplé, ale klidně i studené, nebo druhý den.
Slaní šneci
Dobrou chuť.

Křesílko

10. srpna 2010 v 14:32 | Dick |  Panenky
Na oblíbeném webu o panenkách jsem si všimla, že mají háčkované křesíko. Dlouho jsem po něm jen pokukovala, než jsem si troufla se do něj pustit.
Návrh
Žádné návody ani rady jsem nesháněla, protože se mi podle nich stejně nepracuje dobře. Počty ok nesouhlasí a podobně. Zkrátka jsem koukala na obrázek a zkoušela vlastní variantu.
křesílko
Panenka slouží jen jako modelka, oblečení není moje práce.
křesílko
Práce šla celkem dobře od ruky. Největší problém jsem řešila s "vycpávkou".
křesílko
Tak aby křesílko zůstalo lehké, a při tom nekrabatilo tvar. Samotné škrobení se mi zdálo málo. navíc to neumím. :o) Použila jsem kelímek od dceřiny modelíny. :o)
křesílko
Celé dílko se skládá z několika částí. Sedák je kruhový, ke kterému je zvlášť přiháčkován jakoby válec na němž celý tvar stojí.
křesílko
Opěradla pod ruce jsou háčkovaná samostatně a později přišitá. Ničím jsem je nevycpávala. Možná by jim kousek molitanu neškodil...
křesílko
Opěrka pod zády je necelý ovál, který je nakonec přišit k sedáku. Je vycpán molitanem. Ničím dalším. Tvar drží pěkně.
křesílko
Celý spodek jsem po konečném sešití ozdobila jakýmsi volánkem. Toliko protože se mi spodek zdál být trochu chudý. Jakoby nedokončený.
křesílko
Opěradlo pod zády se sestává též ze dvou částí. Vrchní lem je háčkován z krátkých sloupků, a následně k opěradlu přišit, ničím vycpán není.
křesílko
Pohled zezadu:
křesílko
Z boku vypadá takto:
křesílko
Tady je detail vzorku na opěradle. Všechny ostatní díly jsou jen z krátkých sloupků.
křesílko

Smažené karbanátky

10. srpna 2010 v 13:10 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
30 dkg hovězího masa, 30 dkg vepřového masa, 1 vejce, 2 žemle, 1 cibule, sůl, pepř, majoránka, česnek, tuk na smažení
Postup přípravy
Připravíme si maso, nakrájíme na menší kousky a umeleme. Postup je obdobný jako u Sekané pečeně, s tím, že těsto ochucuji česnekem utřeným se solí a majoránkou. Karbanátky lze smažit i v různých obměnách, například s kapustou, houbami, květákem... a podobně.
Suroviny
Z připraveného těsta odebereme menší kousky, které v dlaních zakulatíme. Na prkénku je obalíme ve strouhance.
balíme
A po druhé straně.
balíme
Klasický trojobal není potřebný, a podle mně ani vhodný. Maso se pak hůře propéká.
Obaleno
Připravené placky vložíme do rozpáleného oleje a smažíme po každé straně pár minut. Odhadem tak 5-10.
Smažíme
Zpočátku můžeme prudčeji, později plamen zmírníme. Aby se olej zbytečně nepřepaloval.
Usmaženo
Podáváme s různě upravenými bramborami, nebo třeba chlebem, či zeleninovými saláty.
karbanátky
Dobrou chuť.

Fazolky na smetaně

8. srpna 2010 v 14:16 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
600g fazolových lusků, 60g tuku, 50g hladké mouky, sůl, 3 dl smetany, lžička cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce kopru
Postup přípravy
Fazolky zbavíme vláken a pokrájíme na menší kousky. Uvaříme ve slané vodě doměkka.
fazolky
Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme do ní vodu z uvařených fazolek a dobře povaříme.
jiška
Ochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou, zalijeme smetanou.
smetana
Přidáme sekaný kopr.
kopr
Dobře rozmícháme.omáčka
Přidáme vařené fazolky a necháme přejít varem.
omáčka
Podáváme s vařenými brambory.
Fazolky na smetaně
Dobrou chuť.

Kapustová polévka

7. srpna 2010 v 14:09 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
1 malá kapusta, 2 brambory, 30g tuku, 30g hladké mouky, malá cibule, sůl, pepř, česnek, majoránka, 1 a půl litru vody, petrželka
Postup přípravy
Kapustu nakrájíme na tenké nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a vaříme doměkka.
kapusta
Mezitím si upražíme zlatavou jíšku.
jíška
Přidáme očištěné a pokrájené brambory.
brambory
Spolu s jíškou je budeme vařit cca 10 minut - do změknutí.
jíška
Přidáme česnek utřený se solí a pepř.
česnek
Nakonec ochutíme majoránkou.
majoránka
Takhle hustší podáváme s chlebem jako večeři.
Kapustová polévka
Dobrou chuť.

Nedělní koláčky

7. srpna 2010 v 6:54 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru, 5 dkg tuku, 1 žloutek, trošku droždí, trošku soli, asi 1 dcl vlažného mléka, citronová kůra, vanilka
1 tvaroh, vejce, cukr, rozinky namočené v rumu, citronová kůra,
Postup přípravy
Do mísy vsypeme mouku, cukr a do středu uděláme důlek. Do nej rozdrobíme droždí, které zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Tuk rozpustíme.
Kynuté
Hnětením připravíme hladké, lesklé, vláčné těsto, které se nelepí ani na mísu, ani na ruce. To mírně pomoučíme a přikryté utěrkou necháme na teplém místě vykynout.
vykynuté
Během kynutí si připravíme tvarohovou nádivku. Tvaroh, cukr, citronovou kůru a vejce spolu ušleháme do hladké hmoty. Tvaroh je lepší nepoužívat vaničkový, stává se, že je řídký a teče.
tvaroh
Vykynuté těsto rozválíme na tenší placku. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka.
vykrájené
Na každé lžičkou navršíme tvarohovou nádivku a ozdobíme rozinkou.
před pečením
Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 30 minut. Poznáme podle vůně a zlatavé barvy.
Svatební koláčky
Dobrou chuť.

Narozeninový dort

6. srpna 2010 v 14:02 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Postup přípravy
Vychladlý korpus ostrým, pilkoým nožem rozřízneme, abychom jej mohly promazat tenkou vrstvou marmelády. Ta působí v podstatě jako zahlazovač pórů. Poté korpus namažeme vrstvou krému.
prořezání
Takto promažeme a slepíme celý korpus, až dostaneme zpátky požadované tvary.
promazání
POvrch dortu pomažeme co nejtenší vrstvičkou krému, abychom zahladily nerovnosti a póry a mohly jej potřít polevou, případně potáhnout marcipánem.
před polevou
Vychladlý korpus a krém pomažeme čokoládovou polevou. Já používám štětec a pracuji ve dvou vrstvách.
první vrstva
Mezi jednotlivými vrstvami nechám zatuhnout. Před zdobením krémem nechávám řádně vychladnout. Alespoň hodinku.
druhá vrstva
Přetahy čokoládou na talíři opatrně setři žinkou, případně zamaskuji krémem.
Krémem naplníme cukrářský sáček, kam jsem si vložila řezanou špičku.
Zdobit začínám od středu, abych si naznačila čtvrtiny, osminy...
zdobení
Stejnou trubičkou zahladíme stopy po čokoládě, které zůstaly na talíři.
zdobení
Pokačujeme hladkou trubičkou.
zdobení
Pak třeba takhle:
zdobení
Do zbytku krému jsem zašlehala zbytek čokoládové polevy, naplnila sáček a pokračuji:
zdobení
Tady jsem vyměnila řezanou trubičku za též řezanou, ale podstatně menší.
zdobení
Pecičkami ozdobím volná místa.
zdobení
Výsledek vypadá takto:
dort
Další pohled:
dort
Z boku:
dort
Ať se Vaše dílo podaří.

Drožďová polévka

6. srpna 2010 v 6:33 | Dick
Potřebné přísady
droždí, kousek másla, vejce, ovesné vločky, kořenová zelenina
Postup přípravy
Droždí roztavíme na kousku másla.
Droždí
Mícháme, aby se nepřipálilo, a tavíme dokud silně nevoní. Cca 7-10 minut.
Roztavené
Rozklepneme vejce.
vejce
A umícháme.
míchaná vejce
Přidáme hrst přebraných ovesných vloček, které mohou být předem opraženy.
vločky
Rozvaříme vodou, nebo vývarem a přidáme trochu kořenové zeleniny.
zelenina
Ochutíme solí a společně povaříme. Podáváme zdobené petrželkou.
Drožďová polévka
Dobrou chuť.