Červenec 2010

Losos se zeleninou

26. července 2010 v 6:16 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
mrkev, řapíkatý celer, cibule, trochu vývaru ze zeleninového bujónu, 1dcl bílého vína, 500g lososa, sůl, pepř, kopr, kysaná smetana
Postup přípravy
Mrkev a celer dobře očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké nudličky.
mrkev, celer
Vložíme do hrnku s vařícím vývarem a vínem a krátce povaříme. Přidáme drobně pokrájenou cibuli a vše společně krátce povaříme. Zeleninu vyjmeme a necháme okapat.
zelenina
Maso omyjeme, osušíme nasolíma a napepříme. Vložíme do zapékací misky vyložené alobalem.
maso
Na maso navršíme okapanou zeleninu.
připravené
Zasypeme pokrájeným koprem.
kopr
Přidáme kopečky smetany a dvě, tři lžíce zeleninového vývaru.
smetana
Dobře uzavřeme.
před pečením
Vložíme do trouby roztopené na nejvyšší stupeň a pečeme cca 15 minut.
upečené
Podáváme třeba s vařenými bramborami, zeleninovým salátem a podobně.
Losos se zeleninou
Dobrou chuť.

Vepřový plátek s mrkví a hráškem.

22. července 2010 v 14:28 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Vepřové maso, cibule, tuk, hladká mouka
Postup přípravy
Na tuku zpěníme cibuli, vložíme na ni očištěné nakořeněné maso a po všech stranách jej osmahneme.
maso
Podlijeme trochou vodou a dusíme doměkka.
dusíme
Měkké maso vyjmeme.
maso
Naporcujeme.
maso
Zbylou šťávu vydusíme, případně zahustíme hladkou moukou. Ovšem to nedoporučuji, výrazně zkazíte chuť.
sos
Podáváme s dušenou mrkví, dušeným hráškem, špenátem. K vařeným bramborům, nebo třeba bramborovým knedlíkům.
Plátek s mrkví a hráškem
Dobrou chuť.

Dušený hrášek (zmrazený)

22. července 2010 v 14:17 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
50 dkg zeleného hrášku, 1/8l vody, sůl, 5 dkg čerstvého másla, 1/2 dkg hladké mouky
Postup přípravy
Zmrazený hrášek necháme 2-3 hodiny roztávat. V původním balení při pokojové teplotě.
Pak ho vložíme do 1/8 litru vařící vody a povaříme 2-3 minuty.
hrách
Hrášek přendáme na rozpálený tuk, zaprášíme lehce moukou a podusíme 8-10 minut.
mouka
Podlijeme zbylým vývarem a povaříme.
dusíme
Hrášek je výborná příloha k dušeným masům.
Plátek s mrkví a hráškem
Dobrou chuť.

Dušená mrkev

22. července 2010 v 14:10 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
50dkg mrkve, 10dkg tuku, sůl, špetka cukru, 2-4 dkg mouky, šťáva z půlky citronu
Postup přípravy
Mrkev očistíme a pokrájíme na kolečka, případně rozstrouháme. S máslem vložíme do hrnku a podlijeme vodou.
mrkev
Přisolíme a na mírném ohni dusíme doměkka. Kdo rád přidá i cukr.
dušená mrkev
Měkkou mrkev lehce zaprášíme moukou, podlijeme a povaříme.
mouka
Hotovou mrkev ochutíme šťávou z citronu.
Podáváme například jako přílohu k dušeným masům.
Plátek s mrkví a hráškem

Halušky

15. července 2010 v 16:03 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
750g brambor, 30g hladké mouky, 1 vejce, sůl, 120g slaniny,
Postup přípravy
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, vodu nesléváme. zasypeme moukou, přidáme vejce, sůl a vypracujeme poměrně tuhé těsto.
těsto
Těsto protlačíme speciálním sítkem na halušky. Pokud jej, jako já, nemáte, vykrajujte je lžičkou. Halušky vykrajujte do hrnce s vroucí osolenou vodou, kde se budou vařit asi 8 minut.
vaříme
Že jsou vařené poznáme tak, že vyplavou na povrch. Vyndávám je obyčejným sítkem.
vařené
Podáváme například s bryndzou, kysaným zelím, směsí tvrdého sýru a Nivy, nebo třeba s osmahnutou slaninou, či klobásou.
Halušky
Dobrou chuť.

Knedlíčková polévka

15. července 2010 v 13:50 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
mleté maso, česnek, majoránka, vejce, strouhanka, zelenina, tuk, cibule, kousek hovězího
Postup přípravy
Mleté maso, vejce, česnek, pepř, sůl, majoránku smíchám do hmoty. Hustotu koriguji přidáním strouhanky.
ingredience
Umíchám hustší těsto. Pokud možno nelepivé, pozor však na nadbytek strouhanky.
těsto
Z těsta dlaněmi tvořím malé kuličky. je možné lžičkou vykrajovat nočky. Ty však podle mně nejsou tak úhledné. Pokud se vám těsto příliš lepí na ruce, pomůžete si malinkým navlhčením studenou vodou.Uložíme v ledničce k dalšímu použití.
knedlíčky
Hovězí maso očistíme, omyjeme a vaříme.
Maso
Kořenovou zeleninu na tuku osmahneme.
zelenina
Přidáme pokrájenou cibuli a rozvaříme vývarem z hovězího masa.
vaříme
Přidáme další zeleninu jako například pórek, květák, pár kostiček brambor, možno kapustu. Podle chuti a ročního období.
zelenina
Vaříme do změknutí. Mezitím si očistíme maso a pokrájíme na kousky. Vložíme do polévky.
maso
Máme-li vše měkké, přidáme připravené knedlíčky. Ty se zaváří asi 3-5 minut. Podle velikosti. Osobně je do vroucí polévky vkládám postupně po jednom, aby se neslepily v jednu kouli. Potřebuji-li polévku sváteční, s čistým vývarem, pak je zavářím zvlášť v hrnku, protože můžou "pustit" pár drobků, které vývar malinko zakalí. Uvařené knedlíčky vyplavou na povrch.
zaváříme
Podáváme zdobené sekanou petrželkou.
Knedlíčková polévka
Dobrou chuť.

Smažený květák

10. července 2010 v 14:24 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Květák, hladká mouka, vejce, koření, strouhanka, tuk na smažení
Postup přípravy
Květák
květák
Rozebereme na jednotlivé růžice. Snažíme se, aby byly velké, protože se s nimi snadněji pracuje.
Růžičky
Vložíme je do osolené vody a vaříme do poloměkka. Pozor na rozvaření, pak by jste je nudržela v ruce a nemohla je obalit.
vařený
Obalíme je v hladké mouce. V podstatě je moukou jen zaprášíme. Žádná věda...
mouka
Obalíme v rozkvedlaném vajíčku. Vajíčka kořením solí určitě, někdy i pepřem, případně mletou paprikou. Občas zkouším i hořčici.
vejce
Na závěr růžice obalíme ve strouhance. Zde pozor a opatrně. Žádné násilí, spíš jen jakoby přesypávat a jemně přitisknout. Aby jste si růžičky nerozbila, nerozplácla, nepoškodila.
strouhanka
Takto připravené smažíme v rozpáleném tuku.
obalené
Osobně je smažím v malém kastrůlku, abych měla růžice co nejvíce potopené a při tom nevyplýtvala litry oleje.
tuk
Nesmažíme příliš zprudka, spálily by se, hlídáme a otáčíme, abychom osmahly všechny strany. Obzvlášť pozor dávám na vnitřní stranu.
květák
Podáváme s brambory, saláty, zeleninou... Možno konzumovat hned za horka, ale i za studena. Druhý den nejsou tak dobré, zvlhnou. Takže raději balíme a smažíme znovu, nebo připravíme květákový mozeček.
Smažený květák
Dobrou chuť.

Elisabeth

7. července 2010 v 5:12 | Dick |  Panenky
Dnešní panenka je můj pokus o navržení královských šatů.
Elisabeth
Nesnažila jsem se kopírovat nějaké konkrétní šaty, či dokonce historickou postavu.
Elisabeth
Zkrátka jsem usoudila, že mají být honosné, široké, nabírané a nejlépe zlaté.
Elisabeth
Začala jsem spodničkou. Ze zbytku Kordonetu 80 jsem uháčkovala sukni s doširoka roztaženými boky. Tuto spodničku jsem ozdobila zlatými flitry, které jsem uspořádala do jakýchsi květinek.
Elisabeth
Ve výsledku to bohužel vypadalo špatně. Obzvláště z dálky kvítky působily jen jako podivné fleky. Takže jsem vše vypárala a dumala co s tím... Krajky jsem zavrhla, protože jsem chtěla zlato.... Takže hezky přišívat jeden korálek k druhému. Ukrutná piplačka. Ve výsledku jsem použila dvě balení. Musím se však přiznat, že jsem sukni nepošila celou. Vzadu, polovina, která není vidět zůstala jen háčkovaná. Usoudila jsem, že spodničku třeba jednou použiju i na jinou panenku s jiným zdobením.... Třeba.
Elisabeth
Pak jsem se vrhla na sukni. V knížce jsem si vybrala široký, volánkový vzorek a začala. Řetízková oka z pasu jsem nabírala desetinásobně a až pak začala vytvářet vzorek. Čímž vznikla takhle široká sukně.
Elisabeth
Živůtek se vzorkem nevypadal dobře, takže je tvořen jen krátkými sloupky.
Elisabeth
Zato límec a rukávy jsou opět vzorové. Rukávy navíc i osminásobně rozháčkované. Tímto širokým háčkováním mi vznikl tento "balonek", který jsem zdvojila a přišila k sobě. Nevím jak jinak svůj postup vyjádřit.
Elisabeth
Límec jsem ze zadní strany pro jistotu vyztužila tenkým "paměťovým" drátkem.
Celé dílo jsem dozdobila čelenkou - korunkou z flitrů, jež jsem přišila přímo do vlasů a péřovým vějířem. Nic jiného jsem stvořit nemohla, protože ze šesti klubíček Perlovky mi zbyly ani ne dva metry. :o)
Elisabeth

Květáková polévka

6. července 2010 v 13:37 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
vařený květák, krupice, máslo, vejce, kořenová zelenina
Postup přípravy
Na másle osmažím hrubou krupici.
Máslo
Vytvořím tak něco jako jíšku.
jíška
Přidám vejce. Lépe předem rozkvedlaná. 
vejce
A usmažím míchaná vajíčka.
míchaná vajíčka
Co nejdříve to zvládnete přidejte nastrouhanou kořenovou zeleninu, aby jste ji stačily osmažit, avšak nespálily vše ostatní.
zelenina
Zalijeme vodou.
vaříme
Přidáme předem vařený květák a spolu krátce povaříme. Z koření používám pouze sůl a kmín.
květák
Podáváme zdobené sekanou petrželkou.
Květáková polévka
Dobrou chuť.

Svatební koláčky

4. července 2010 v 19:52 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
750g hladké mouky, 500g másla, 0,25ml mléka, 100g cukru, 60-80 g kvasnic, 2 celá vejce, 3 žloutky, trocha soli,
750g tvarohu, 2 vanilkové cukry, 2 žloutky, citronová kůra
máslo, rum, ořechy, cukr
Postup přípravy
Máslo nastrouháme na jemném, bramborákovém struhadle. A připravíme ostatní ingredience.
ingredience
Vejce rozšleháme, droždí rozdrobíme ve studeném mléce. Autorka receptu vřele doporučuje droždí vážené, balené je totiž v těstě znát. Musím s ní souhlasit.
vejce
Rukama zpracujeme v hladké těsto.těsto
Které vložíme do misky, přikryjeme alobalem a uložíme, nejlépe přes noc do chladničky.
vykynuté
Odkrojíme potřebnou část, kterou na vále rozválíme do tenka. Autorka uvádí 4 milimetry. mně se pracuje lépe s tenším plátem.
těsto
Vykrájíme kolečka. Mně osobně nejlépe vyhovují kolečka štamprlí, čili 3,5 centimetru v průměru.
vykrájené
Navršíme tvarohovou nádivku a vmáčkneme rozinku namočenou v rumu. S rozinkou se lépe zabalují.
nádivka
Zabalíme do kuličky, kterou spojem dolů uložíme na plech.
plech
Pečeme v troubě předehřáté na 250 stupňů. po pár minutách, když zčervenají, teplotu zmírníme na 150 a dopékáme do zlatava.
upečené
Ještě za tepla obalujeme v rozpuštěném másle ochuceném rumem a obalujeme ve strouhaných oříšcích míchaných s cukrem.
obal
Koláčky jsou ukrutně pracné, ale bezkonkurenčně vynikající. Dělala jsem je teď poprvé na zkoušku a doslova se po nich zaprášilo.
Za recept a úžasnou lahůdku děkuji paní Evě Páclové z Velkých Opatovic.
Svatební koláčky
Doboru chuť.

Okurka

2. července 2010 v 19:30 | Dick |  Panenky
Dnešní Baby Born má jméno podle reklamy, kterou vysílali v televizi právě v okamžiku, kdy jsem žádala přítele o hodnocení.
Okurka
Jedním okem koukal na panenku, druhým na televizi, tak s ledovým klidem prohlásil, že je jak salátovka.
Okurka
Obleček je ušitý z mého starého trika. Ani nevím, proč jsem si ho koupila, když zelenou prostě nenosím... :o)
Okurka
Kalhotky jsou střihlé podle dupaček, tílečko je jen tak od oka. Jak se podařilo šmiknout, nepřesnosti ve střihu jsem zahladila zřasením a volánkem, který zdobí výstřih.
Okurka
Ze zbytku jsem, opět od oka, šmikla čepičku. Pravda, původně jsem se snažila o baret, Bohužel málo látky... Takhle mi kulíšek připomíná židovskou jarmulku... :o)
A pantoflíčky... Klasika, podrážka podle nohy, půlměsíček přes nárt od oka, jak to vyšlo.
Okurka

Zmrzlina

2. července 2010 v 15:31 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Vaničkový tvaroh, kysaná smetana, smetana ke šlehání, ovoce
Postup přípravy
Tvaroh a obě smetany ušlehám do hustší kaše.
tvaroh
Přidám ovoce. My raději bez kousků, takže je výhodnější si jej předem rozšlehat, pak je práce trochu snadnější. Pokud používáte ovoce čerstvé, pak je třeba ochutnat a případně dosladit cukrem.
broskve
Vše dohromady vyšleháme do hladkého krému.
mix
Ten pak naliji do připravených misek, případně vymytých obalů od vajíček. Zapíchnete-li klacík, získáte klasický nanuk. :o)
mrazení
Vložím do mrazničky a nechám přes noc ztuhnout. Pak z misek, či obalů opatrně vyjmu a uložím do sáčku, abych ušetřila místo. :o) V letních horkách si pochutnáváme.
Zmrazené
Zmrzliny z vajíčkových obalů jsou vhodné i do koktejlů. Ovšem pozor na míchání chutí.
Dobrou chuť.

Chlebové housky

1. července 2010 v 13:26 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
370g žitné mouky hladké, 370g celozrnné mouky, 0,5l vody, kvásek, lžička soli, kmín, olej
Postup přípravy
Přípravíme stejné těto jako na chléb. To si rozdělíme na stejné části, například přibližně po 50 gramech. Každý kousek rozválíme do silnějšího hada. Rozkrojíme na tři a klasickým copánkem upleteme housku.
pletení
Ukládáme na plech vyložený pečícím papírem.
housky
Necháme v teple kynout. Já to dělám stejně jako s chlebe, čili přes noc.
vykynuté
Potřeme rozšlehaným vajíčkem.
vejce
Posypeme ovesnými vločkami.
vločky
Kmínem, nebo různými semínky.
posyp
Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů a pečeme podle síly těsta zhruba 25 minut. Poznáme podle zlaté barvy, vůně, případně zápichem špejle. je dobré na dno trouby vložit hrnek s horkou vodou. Housky jsou křupavější.
upečené
Ihned po vyjmutí z trouby je postříkám studenou slanou vodou.
Chlebové housky
Dobrou chuť.

Housky

1. července 2010 v 7:33 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
150g pšeničné hladké mouky, 150g žitné hladké mouky, 150g pšeničné celozrnné mouky, 150g žitné celozrnné mouky, 0,25l vody, 0,25l mléka, droždí, lžička soli, kmín, olej, posypový materiál
Postup přípravy
Přípravíme si suroviny na vál. K moukám přidávám podle chuti různá semínka či vločky. Do důlku rozdrobím droždí a zaleju jej vlahým mlékem. Nechám vzejít kvásek.
ingredience
Vše zpracuju ve vláčné těsto. Lepší malinko lepivé, než aby bylo přidáváním mouky tuhé.
těsto
Nechám přibližně hodinu kynout.
vykynuté
Poté jej rozdělím na stejně velké díly, z nichž vyvaluju "hady" a pletu klasickým copánkem houstičky.
pletení
Ukládám na plech na pečící papír k dalšímu kynutí. Asi 30 minut.
plech
Potřu rozšlehaným vejcem, posypu sezamem, lnem, ovesnými vločkami... Podle chuti.
posyp
posyp
Vložím do trouby předehřáté na 160 stupňů. Peču asi tak 20 minut. Poznáme podle vůně, barvy, či zápichem špejle. Do trouby na dno je dobré vložit misku s horkou vodou.
upečené
Čerstvě upečené zacákám studenou, slanou vodou. Vydrží přibližně 2,3 dny. Pak jsou dobré rozpečené.
housky
Dobrou chuť.