Červen 2010

Bramborové vdolečky

30. června 2010 v 20:38 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
750g brambor, 200g hrubé mouky, sůl, 1-2 vejce, 100g tvrdého sýra, 20g droždí, 1/2 lžičky cukru, 4 lžíce mlékam tuk na smažení
Postup přípravy
Uvařené, prochladlé brambory a sýr rozstrouháme na jemném struhadle. Přidáme koření, mouku, vejce. Zvlášť v hrnku si z teplého mléka, droždí a cukru připravíme kvásek.suroviny
Zpracujeme hladké těsto podobné tomu na knedlíky.
těsto
Nacháme hodinku v teple kynout.
vykynuté
Na pomoučeném vále nejlépe rukama rozválíme na silnější placku z níž vypichujeme kolečka. Z uvedeného množství (samozřejmě záleží na síle vyválení a velikosti) jich běžným hrnkem vykrájíte cca 40.
kolečka
Ty po obou stranách smažíme do zlatava. Během smažení hodně vyrostou do výšky, což se mi bohužel nepodařilo vyfotit.
smažíme
Podáváme s dušeným zelím. Vdolečky jsou výborné i studené, ovšem do druhého dne bych je nenechávala. Natáhnou vlhkost a nejsou tak dobré.
Bramborové vdolečky
Dobrou chuť.

Dáma

30. června 2010 v 7:08 | Dick |  Panenky
Sluníčko, teplo a krásné počasí mi nějak nedovoluje věnovat se háčku a panenkám, tak se opět koukneme do šuplíku se starými modely.
Dáma
Tyhle šatičky jsem vyráběla bez konkrétní předlohy. Pamatuju si, že jsem živůtek několikrát párala, protože jsem nějak nebyla spokojená.
Dáma
myslím, že jsem se tenkrát vehementně snažila zkombinovat další barvu, tak panenka vypadala spíš jako šašek. Nakonec jsem je nechala jen takhle červeno-bílé. Bílá spodnička je z Kordonetu 30, Červené části jsou z obyčejných šicích nití. Růžička není můj výrobek, z něčeho jsem ji vypreparpvala.
Dáma
Šatičky jste mohly vidět na stránkách u Martinky, která mi v začátcích moc pomáhala s prezentací. Také je vystavila na diskusním fóru Dáma.cz. Děkuji Ti.
Dáma

Tvarohový závin

25. června 2010 v 6:27 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
250g tvarohu, 250g hladké mouky, 250g másla
Postup přípravy
Všechny ingredience připravíme na vál.
suroviny
Rukama zpracujeme v hladké těsto.
těsto
Rozdělíme na dvě části. Válečkem rozválíme na tenkou placku, na kterou navršíme nádivku. Závin je výborný jablkový, makový i ořechový. Jablkovou nádivku připravíme zcela jednoduše. Placku posypeme strouhankou, aby vypila případnou šťávu. Velké jablko zbavíme slupky a na hrubém struhadle rozsrouháme přímo na placku. Přidáme sekané ořechy, rozinky namočené v rumu, vanilkový cukr, případně skořici, hřebíček.
Nádivka
Kraje placky přehneme, aby po zavinutí nádivka nemohla vypadnout ven a aby byl závin úhledný. Načež jej zavineme do štoly. Přeneseme na plech.
závin
Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 40 minut. Poznáme podle vůně, zlaté barvy, čí zápichem špejle.
plech
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy. Na obrázku je vrchní rozkrojený makový, spodní s jablky.
Tvarohový závin
Dobrou chuť.

Ořechový moučník

23. června 2010 v 14:53 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
200g cukru, 125g másla, 2 lžíce oleje, 3 vejce, 100g ořechů, 250g polohrubé mouky, 1PrDoPe, 250ml mléka
Postup přípravy
Tuk, cukr a žloutky třeme.

vejce
Přidáme rozemleté ořechy.
ořechy
Polohrubou mouku, kterou ředíme mlékem.
mouka
Opatrně vmícháme sníh z bílků a PrDoPe.
sníh
Vznikne těso.
těsto
To rozložíme na vymazaný a vysypaný pekáček s vyšším okrajem.
plech
Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů asi 20 minut. poznáme podle vůně a zlatavých, mírně odtažených okrajů.
upečená
Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
cukr
Krájíme na řezy.
Ořechový moučník
Dobrou chuť.

Rapsodie pokračuje

21. června 2010 v 6:50 | Dick |  Panenky
Dnes se mrkneme na mé dva staré modely. Oba jsou dělané zhruba před rokem a půl, kdy jsem s panenkami začínala a oba jsou mé vlastní návrhy tvořené z klasických šicích nití.
ů
Tento model vznikl vlastně náhodou. Kamarádla mi ukázala nový háčkovací vzorek. Potřebovala jsem si jej vyzkoušet, naučit se, a nechtělo se mi zbůhdarma plýtvat časem na vzorníčku. Tak jsem začala kroutit sukni.
ů
Strohost a jednosuchost šatů jsem trošku zmírnila širokánskými rukávy. Fintu jak se dělá deštník mi poradila Martina. Děkuji Ti.
Druhé šatičky jsou inspirované pohádkami o princeznách. V televizi jsem vykoukala, že mají dvojité rukávy, živůtek spadlý ke klínu, a širokou dvojitou sukni.
ů
Sukně dvojitá není, díky barvám tak jen - jak doufám - vypadá. Rukávy jsem si zkritizovala, myslím, že širší by byly lepší a límec přesně naopak. Příště bych jej asi zmenšila.
ů
Šaty jsem  pase a na rukávech ozdobila korálky. Stejné, jen malinko menší má panenka vmotané do účesu a jako náhrdelník.
ů

Škvarkové placky

20. června 2010 v 16:18 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
300g polohrubé mouky, 250g brambor, 250g škvarků, 1 vejce, sůl, mletý kmín, 30g droždí
Postup přípravy
Vařené brambory rozstrouháme na jeném struhadle, škvarky umeleme na masovém strujku.
Škvarky
Přidáme ostatní suroviny.
suroviny
Zpracujeme v těsto, které necháme hodinu kynout.
těsto
Oddělujeme kousky, z kterých nejlépe dlaněmi tvarujeme placky. Klademe na suchý plech. Můžeme těsně vedle sebe, v troubě už nekynou.
plech
Pečeme v troubě předehřáté na 160 stupnů asi 15 minut. Poznáme podle vůně a zlatých okrajů. Po upečení jedné strany, je otočíme, aby i druhá strana "chytla barvu".
Hotovo
Podáváme nejlépe vychladlé, s jakýmkoliv zeleninovým salátem jako rychlou večeři. Lze je konzumovat druhý, i třetí den. Na kvalitě neztrácejí.
Škvarkové placky
Dobrou chuť.

Kočárek pro baby Born

18. června 2010 v 14:31 | Dick |  Panenky
Dcerka se shlédla v kočárcích, takže jsme ji - sice předčasně - k narozeninám jeden koupili.
kočárek
Hned jsem se však pustila do drobných úprav. Předně vak, či přenosná taška na miminko. Nelíbilo se mi, jak dcerka zápasí se zasouváním miminka. V zavinovačce to byl nadlidský výkon. Takže jsem ji částečně rozpárala a na boky vložila zip.
zip na tašku
Dále to chtělo peřinku a polštářek. Vzala jsem tedy kousek bavlněného plátna a dutá vlákna na výplň.
Oproti svému zvyku jsem šila na stroji. Jen prošívání je ruční.
peřinka
S tímto výsledkem jsem nebyla spokojená, takže jsem vzala kousek saténu a pustila se i do povlečení. Když už šiju, tak i s výšivkou.
výšivka
Povlak jako takový je šitý na stroji, veškeré výšivky a ozdoby jsou pak ruční práce.
Samotná výšivka byla trochu chudá, tak jsem druhý roh ozdobila krajkou.
krajka
Výsledný dojem:
kočárek
Jen pro přesnost, protože z fotek není zcela zřejmé, že jsem šila polštářek i peřinku.
kočárek

Zavinovačka

17. června 2010 v 14:39 | Dick |  Panenky
Zjistila jsem, že mi tu chybí obrázky zavinovačky, kterou jsem již dříve šila pro naše malé baby.
zavinovačka
Zavinovačku jsem přešívala z té, v níž jako miminko spal přítel. Komplet celou rozpáraz, zmenšit a sešít dohromady. Nejednalo se o nijak hroznou, nebo těžkou práci. Jen trošku zdlouhavou.
zavinovačka
Jediné s čím jsem bojovala byla výplň. Samotnou látku jsem nechat nemohla. Vypadala vyloženě strašně, jak kus hadru. Klasická výplň se moc nehodila, jednak bych ji taky musela přešívat, zmenšovat s nejistým výsledkem. Nakonec jsem si poradila kupodivu snadno. Použila jsem rozstříhanou karimatku.
zavinovačka

Zeleninové lečo

16. června 2010 v 13:29 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
cibule, klobása, rajčata, okurky, sůl, pepř, tuk, hladká mouka
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a drobně pokrájíme. Na tuku zesklovatíme.
Cibule
Přidáme drobně pokrájenou klobásu a opečeme.
Klobása
Přidáme hladkou mouku (v mém případě žitnou).
Mouka
A upražíme jíšku.
Jíška
Na tu vložíme drobně pokrájená rajčata, aby se rozdusila. V mém případě mám již připravený sterilizovaný protlak. Nemám totiž ráda jak se rajský rozvaří a zbydou po nich stočené ruličky slupek.kečup
Řádně promícháme a přidáme pokrájenou čerstvou papriku.
paprika
Podle vaší chuti ji buď rozduste doměkka, nebo jen prohřejte. Přidejte vejce. Předem rozkvedlané je lepší, snadněji se zamíchá.
vejce
Zamícháme, okořeníme.
hotová
Podáváme s vařenými brambory.
lečo
Dobrou chuť.

Kroupoto

15. června 2010 v 6:53 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
cibule, slanina, kroupy, zelenina, koření
Postup přípravy
Na tuku zpěníme drobně pokrájenou cibuli a osmahneme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu. 
cibule
Zvlášť v hrnku uvaříme oprané kroupy.
kroupy
Kroupy přidáme k osmažené slanině. Přidáme zeleninu. papriku, cibulovou nať, pažitku, hrášek, kukuřici... Co kdo má rád.
zelenina
Řádně zamícháme a necháme zapéct v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut.
Hotovo
Podáváme se salátem.
salát
Můžeme ozdobit zelenou petrželkou.
kroupoto
Dobrou chuť.

Mistr Jan Hus

12. června 2010 v 19:57 | Dick |  Pozvání
Mistr Jan Hus

Nudle s mákem

12. června 2010 v 13:59 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
nudle, mletý mák, cukr, máslo
Postup přípravy
Nudle připravíme podle návodu na balení.
Nudle
Obvykle tak, že je vložíme do vroucí osolené vody se lžící tuku. Pár minut vaříme.
vaříme
Měkké nudle scedíme. Přidáme k nim tuk - nejlépe máslo - a řádně promícháme, aby se neslepily.
Nudle
Umletý mák smícháme s moučkovým cukrem podle chuti. Můžeme si ustrouhat tvaroh, přidat skořici. Jak máte zrovna chuť. Těmito ochucovadly nudle přesypeme. Polijeme rozpuštěným máslem.
Nudle s mákem
Dobrou chuť.

Broskvová

10. června 2010 v 19:23 | Dick |  Panenky
Práce na těchto šatičkách byla úmorná. Poslední dobou mám návrhy dost podobné, takže mi připadá, že dělám stále dokola totéž. Nicméně tyhle šatičky si vybrala dcera, požádala o jejich zhotovení, tak tady je výsledek.
Broskvová
Nejedná se tedy o můj návrh. Dělala jsem je bez návodu, pouze podle obrázků ze stránek Monky. Ta má své modely vždy krásně a velmi detailně nafocené, takže žádný problém si s trochou fantazie návod "vycucat z prstu". :o)
Broskvová
Jelikož mně práce moc nebavila, tak jsem je trochu ošidila a nevytvořila spodničku podobnou předloze. Pouze jsem si ji půjčila ze soutěžní panenky La Belle Ferroniere.
Broskvová
Ze stejného důvodů nemá panenka ani žádné doplňky. Dcerka je nepotřebuje, nevyžaduje a já po nich zas tak moc netoužím.
Broskvová
Obrázky pošlu děvčatům z KaSi, jako téma měsíce červen, kterým je krajka.
Broskvová
Detail aplikace na živůtku.
Živůtek
Korálkové rukávky.
Rukávy
Detail vlečky.
vlečka
A na závěr květinová výzdoba ve vlasech.
Broskvová

Chléb

10. června 2010 v 13:55 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
370g žitné mouky hladké, 370g celozrnné mouky, 0,5l vody, kvásek, lžička soli, kmín, olej
Postup přípravy
Příprava kvásku je jednoduchá. Do hrnečku dáme trochu teplé vody a hladkou mouku. Rozmícháme v těstíčko husté asi jako na lívance. Přikryjeme, aby se nám na to neprášilo a uložíme na teplém místě.
kvásek
Každý den kontrolujeme. Přiléváme vodu a přisypáváme mouku. Děvčata, žádná věda to není, prostě od oka, lžíci. Tak, aby vám to z hrnečku neuteklo. Přibližně za čtyři dny kvásek vykyne. Poznáme podle vůně - slabě cítím slivovici, podle zbublalého povrchu a podle množství.
Hrnek nemyjeme, nýbrž uložíme v ledničce. Použijeme jej příště.
kvásek
Na vál připravíme suroviny. Mouky, sůl, kmín, můžeme různá semínka. Občas používám hrst ovesných vloček, slunečnicová semínka, dýňová... Jak mám chuť na změnu. Lžičku oleje.
suroviny
V mouce udělám prostor kam vyleju vykynutý kvásek. Co z hrnku vyteče, to je akorát. Tento kvásek lžičkou smíchám s moukou do husta, přileju trochu teplé vody, opět zapracuju mouku, vodu, mouku... Když si do důlku nalejete celé množství vody, tak vám z mouky uteče a budete ji honit po celé kuchyni. :o)
Mějte po ruce připravenou muku a vodu pro případ potřeby.
Hnětením, převalováním vytvoříme hladké těsto. Ne příliš husté. Čím je těsto hustší tím déle a hůře kyne.
Těsto
Těsto vložím do formy. V mém případě přes zimu, když topím v kachláčích, tak peču v troubě, přes léto používám domácí pekárnu. Toliko protože je levnější než elektrický sporák.
Bochánek - spíše vyšší než širší - vložím do formy.
Před kynutím
Přikryju suchou utěrkou a nechám kynout.
vykynutý
Upeču. Baštím. :o)
Pár rad závěrem.
Ráno vstanu, vyndám z ledničky zbytek kvásku od minula, naleju půl deci teplé vody, přisypu lžíci hladké mouky a rozmíchám těstíčko. Ne příliš husté, dlouho by kynulo. Přibližně po obědě je kvásek vykynutý, takže zadělám těsto, které nechám přes noc kynout. Bylo by prima, jej občas obrátit, prohmátnout, aby se k němu dostal nový vzduch. Nevím jak vy, ale já v noci spím, takže ho nechám být a vykyne tak jak tak. :o) Ráno peču. Každá pekárna, nebo trouba peče jinak, takže to chce váš odhad.
Neosvědčilo se mi přesypávat povrch semínky, ani "polévat" vodou, případně mazat bílkem, či žloutkem. Semínka vždy opadají, alespoň většinou, a pd "přelivu" je chléb takový nějaký "okaoralý". Mně osobně tyto povrchové úpravy nesedí.
Chléb je nejchutnější druhý, třetí den. Co se týče trvanlivosti.. těžko říct. Vždy jej sníme dřív, než se stačil kazit, ale týden je minimum. Pamatuju, že jsem upekla před odjezdem do porodnice a po příjezdu jsem jej dojídala...
Jakékoli dotazy ráda zodpovím.
chleba
Dobrou chuť.

Rhapsody in Blue

8. června 2010 v 14:10 | Dick |  Panenky
Má čtenářka - tuším, že Bára prohodila, že by mohlo být zajímavé vyfotit mé panenky v modrém pěkně pohromadě.
Rhapsody in Blue
Děkuji za nápad a typ. Mně samotnou by takovéto hraní si s foťákem asi nenapadlo.
Rhapsody in Blue
Panenky jsem už svlékla a některé začala převlékat do nových šatiček, takže na těchto fotografiích nejsou zcela totožné jako v konkrétních článcích. Myslím, že vám to nevadí.
Rhapsody in Blue
Květinovou dekoraci má na svědomí téměř tříletá dcerka. Viděla jak kvítky zdobím vlasy, tak se hned přidala a začala oškubávat zahradu.
Rhapsody in Blue
Takže panenky jsou zleva: maminka, královna, španělka a v modrém.
Rhapsody in Blue

Bramborová kaše

8. června 2010 v 6:42 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
brambory, máslo, mléko
Postup přípravy
Brambory očistíme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme do měkka.
Brambory
Přidáme kousek másla a rozmixujeme.
mix
Přidáváme teplé mléko a mixujeme. Pozor, abychom nedaly mléka moc, pak by kaše byla řídká.
mléko
Místo mléka můžeme použít i smetanu. :o) Mixujeme do hladka.
hotovo
Podáváme s masem, smaženým vejcem a podobně.
Hotové
Dobrou chuť.

Čočková kaše na kyselo

6. června 2010 v 6:36 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Čočka, bobkový list, klobása na opečení, sádlo, cibule, česnek, sůl, nebo Podravka, ocet
Postup přípravy
Dvě hodiny předem přebereme a ve studené vodě namočíme čočku.
čočka
Přidáme bobkový list a v téže vodě vaříme do změknutí. Cca hodinu. Nesolíme, nezměkla by.
vařená
Na sádle zpěníme cibuli.
jiška
Přidáme hladkou mouku a upražíme zlatavou jíšku.
jíška
Tu přidáme do vařené čočky a zamícháme. Přidáme ocet. Podle množství, asi lžičku.
jíška
Zamícháme, ochutnáme, případně dokořeníme.
hotovo
Klobásy zabalíme do alobalu a dáme asi na 20 minut do žhavého popela. Nebo je opečeme na pánvi. :o)
hotová
Dobrou chuť.

Hovězí guláš

4. června 2010 v 6:20 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
olej, cibule, hladká mouka, hovězí maso, sladká a pálivá paprika, pepř, sůl
Postup přípravy
Na tuku zpěníme cubuli. Klidně 3 větší. Můžete poksekat i pár stroužků česneku.
Cibule
Přidáme očištěné a omyté maso, které pokrájíme na kousky.
Maso
Maso po všech stranách dobře opečeme, mírně zaprášíme hladkou moukou.Mouka
Tu spolu s masem pražíme.
Dušení
Přidáme lžičku sladké, trochu pálivé papriky, pepř a sůl.
Koření
Dobře rozmícháme a podlijeme vodou. Ne moc, aby maso neplavalo. Pod pokličkou dusíme do měkka.
Omáčka
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se nepřipaluje a není tedy potřeba dolít vodu.
Když je maso měkké, můžeme přidat hořčici. Asi tak lžičku. Tu je lepší si rozmíchat v troše vody, protože se ráda sráží.
Hořčice
Ochutnáme, případně duchutíme solí, pepřem, možno majoránka, tu já moc nepoužívám.
Hotovo
Podáváme s houskovým knedlíkem, vařenými brambory, těstovinami.
guláš
Dobrou chuť.

Soutěž

2. června 2010 v 19:13 | Dick |  Panenky
Koukám, že se vám soutěžit nechce... Dnes tedy soutěž ukončíme. Škoda, že nemáme vítěze.
Soutěž
Před lety jsem navštívila Pařížské muzeum Louvre, kde mne uchvátil portrétní obraz vynikajícího Leonarda da Vinci.
La belle ferroniere
Nepojednává se o slavnou Monu Lisu, avšak o portrét dámy jejíž identita není zcela jistá. Spousta odborníků se domnívá, že modelem seděla dáma, kterou známe z portrétu s hranostajem. Ať tak, či onak, obraz je pojmenován "La belle Ferroniere" - Krásná kovářka.
La belle Ferroniere

Musli řezy

2. června 2010 v 6:07 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
40 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru, 20 dkg másla, 2 celá vejce, 1 PrDoPe
máslo, ořechy, sušené ovoce, vločky, rozinky, lžíce medu...
Postup přípravy
Na suché pánvi si opražíme vločky. Obvykle dávám hrst ovesných a hrst žitných. Chce to mírnější plamen a často míchat. Když rozvoní a zezlátnou přidám kousek másla.
vločky
Když se rozpustí, tak přisypu rozinky namočené v rumu, hrubě posekané ořechy, sušené ovoce jako jsou meruňky, ananas, švestky, co kdo máte rád. Různá semínka - slunečnice, len, sezam. Řádně promíchám a prohřeju. Celkové množství odhadem, tak aby jste pokryla plech. Alespoň čtyři hrstě.
ovoce
Přidám vrchovatou lžíci medu. Opět pořádně rozmíchám a odstavím z plamene.
směs
Mouku, cukr, změklé máslo, vejce a prášek si připravíme na vál.
suroviny
Rukama vypracujeme hladké těsto.
těsto
Které pomocí válečku rozválíme a poté přeneseme na vymazaný plech s vyšším okrajem.
plech
Posypeme prochladlou nádivkou. Na vrch vždy dávám čerstvé ovoce. Drobně pokrájené jablko, banán, hrušku... Bez toho je moučník moc křehký, rád a hodně se láme, takže špatně konzumuje.
Posyp
Ze zbytků těsta vypracujeme ozdobné mřížky. Zde jsem zkoušela jak moučník dopadne, když přidám kukuřičné lupínky. Výsledek je, myslím fajn. Jen bych je příště zamíchala k nádivce.Ovšem pak je lepší moučník zkonzumovat co nejdříve, protože stáním lupínky navlhnou a nejsou  křupavé.
Před pečením
Vložíme do trouby předehřáté na 160 stupnů a pečeme asi 20 minut. Poznáme podle vůně a zlatavých okrajů, nebo mřížek.
Upečená
Po vychladnutí krájíme na řezy.
Hotovo
Dobrou chuť.