Listopad 2009

Kalendář březen

30. listopadu 2009 v 14:11 | Dick |  Vánoce
Březen byl opět velmi jednoduchý. I když... než jsem rámeček našla...
Dceřina fotografie pochází z letního dovádění na skluzavce:
Rámeček jsem si vyrobila úpravou obrázku získaného z těchto stránek. Děkuji za půjčení.

Kalendář únor

29. listopadu 2009 v 13:56 | Dick |  Vánoce
Kalendář nesestavuji chronologicky, tak jak jdou měsíce za sebou. To mně prostě "trkne" nápad tak se jej pokouším zrealizovat.
Při vyhledávání obrázku na jiný měsíc jsem si všimla íglů. Natolik se mi zalíbilo, že jsem si iks hodin hrála s touto kompozicí.
Íglů pochází z těchto stránek. Děkuji za půjčení.
Dceřina fotografie:
A opět nagooglovaný termín "zasněžená krajina". Takže se autorovi obrázku velmi omlouvám, a prosím o identifikaci.

Perníková chaloupka podruhé

28. listopadu 2009 v 20:53 | Dick |  Čtení
Ráno jsme ji spolu postavili, teď si přečteme příběh...

Jeníček a Mařenka byly dvě děti, které měly hodného tatíčka a hodnou mamičku. Hodná mamička umřela a tatíček si vzal mrchu. Mrcha se chtěla dětí zbavit, aby sama mohla utrácet víc peněz. Přinutila svého slabošského manžílka, aby vzal Jeníčka a Mařenku do lesa a tam je zabil. Tatíček se nad svými dětmi na poslední chvíli slitoval a nechal je jít, aby mohly v lese umřít hlady, místo, aby je rychle a milosrdně podříznul. Jak tak bloudily po lese, našly děti chaloupku z perníku. Ta patřila čarodějnici, která jela v kanibalismu. Zavřela je a řekla jim, že až budou chutné a tlusté, tak je sní. Ale děti na ní vyzrály. Jeníček jí šoupnul do její vlastní pece. Děti našly i její poklad a nejspíš musely najít i mapu - alespoň myslím - , protože nakonec došly zpět domů. Když se tam dostaly, tatíček mrchu vykopnul a jestli neumřeli, žíjí spolu dodnes.

Konec.

Stephen King - Svědectví.

:o) :o) :o)
Na spisovatele hororů a thrillerů docela slušná pohádka, no né?
:o) :o) :o)

Perníková chaloupka

28. listopadu 2009 v 5:45 | Dick |  Vánoce
Potřebné přísady
těsto na perníkové figurky, vejce, případně kakao, pečící papír,
bílek, 150-200 g 2x prosátého moučkového cukru, lžička citronové šťávy, lžička solamylu (není nutný)
Postup přípravy
Fotky z postupu výroby chaloupky se mi ztratily kdesi ve zkolabovaném počítači. jakmile bude příležitost, tak chaloupku přefotíma fotky dodám.
Dříve připravené těsto na perníkové figurky vyndáme z chladničky a necháme alespoň půl hodiny odležet. Toliko proto, aby nebylo na ruce tak studené a malinko lépe se zpracovávalo.
Těsto řádně propracujeme a na mírně pomoučeném vále rozválíme na placku. Obvykle síly tak 4 milimetry. Já mám raději slabší, takže válím asi na 2.
Z těsta vykrajujeme tvary na chaloupku potřebné. Tyto tvary jsme si předem připravily z tvrdšího kartonu. Pokud chcete, mohu vám obrázky mé chaloupky přesně změřit a poslat e-mailem.
Vykrajujeme jen základní tvar, okýnka a srdíčko až na plechu. Přenášením by se díl "zbortil".
Vykrojíme všechny potřebné tvary.
Na vykrojení okýnek se mi výborně osvědčil tzv. "odlamovací nůž", který koupíte za pár kaček v každém železářství. Je tenký, velmi ostrý a dobře se drží v ruce.
Z jednoho delšího a několika kratších, přeložených vyrobíme plot:
Růrně velké hvězdičky a malá kolečka budou tvořit stromeček.
Malé kostičky budou chodníček.
Obdelníček a dva válečky = lavička.
Dva rovné a dva sešikmené proužky budou komínem.
Košíčků si nevšímejte, to je můj hokus pokus.
Válečky vpravo jsou dříví.
Velké, rovné pláty = střecha.
Obdelníček = dveře.
Dejte pozor kam umístíte dveře, aby jste je neměly na štítu domu, jako já loni. Díky tomu se příteli domek nelíbil. :o)
Další plech.
Nezapomeňte na jeden celý plech vyválet podstavovou základnu.
Je dobré některé díly (dveře, plot, komín, stěna s dveřmi - ovšem na opačné straně) vyrobit navíc, pro případ, že by se pokazily, zkřivily a podobně. Z uvedeného množství těsta vám jistě trošku zbyde.
Šup s tím do trouby. Pečeme při 180 stupních 5-15 minut. Podle síly těsta. Jakmile zavoní IHNED ven! Rychle se připaluje!
Ihned po vyndání mažeme TENKOU vrstvičkou rozšlehaného vajíčka, kam můžeme přidat lžičku kakaa, abychom docílily stejné barvy všech dílů.
Potírat můžeme i před pečením, ovšem to se rády tvoří bublinky, které mohou celé dílo nenávratně pokazit.
Obrázek těstně po upečení. Díly jsou malinko světlejší. Také trošku nakynou.
Domek zdobíme a lepíme bílkovou polevou vyrobenou:
Do misky rozklepneme bílek, přidáme lžičku citronové šťávy a solamylu. Vše mícháme, třeme dokud se nevytvoří hladká, lesklá a přiměřeně hustá hmota. (Asi 10 minut)
Elektriku nedoporučuji, vytváří se bublinky s kterými se pak těžko spolupracuje.
Hustota... Na jeden bílek dejte asi tak 150g cukru, umíchejte, uvidíte. Neumím popsat hustotu, když to vyloženě poteče, přidejte cukr a míchejte. Když se při míchání budou tvořit stopy, které se hned nevrací do hladkého povrchu, tak klasickým malířským štětcem natřete díly, které mají být jakože celé zasněžené. V mém případě střecha, stromek a podstavová základna.
Ovšem tato hustota na zdobení nestačí, přidejte ještě asi dvě lžíce cukru. Namalujte si linku, chvilinku počkejte jak se bude chovat. Když se rozteče, "zkrabatí" máte to moc řídké. Příliš hustým nenamalujete nic. :o)
Na vrchním obrázku je znázorněné sestavení stromečku.
Pomocí klikyháků jakoby lepených a po zaschnutí i vrstvených na sebe vyrobíme sněhem obalené větve....
Podle vlastní fantazie zdobíe celý domek. Nejprve si namaluji detaily jak jsou okna, dveře... Moc to nepřeháním, protože spoje domku jsou bílé, jsou vidět - tomu se zkrátka neubráníte. Musíte je nějak zahladit, zamaskovat - nejjednodušší je asi je ozdobit.
Takže ozdobím díly, sestavím domek a dozdobuji.
Fotky z postupu bohužel nemám, protože cukr je moc živý, lepivý. . Nemám v úmyslu zničit si foťák... :o) Takhle nějak vypadá moje pracovní deska chvilku po sestavení.
Jak vidno z obrázku k malování používám různé nástroje. Na velké celé zasněžené díly malířský štětec, který všichni známe třeba ze školy.
Sníh na střeše, plotě a stromku vytvářím cukrářským sáčkem s malilinkatým kulatým nástavkem, okna zdobím párátkem, komín špejlí.
Při lepení domku si pomáhám párátky. Lepší by možná byly špízové jehly - nemám zkušenost.
Například plot "podpírám" z obou stran. Na obrázku jsou párátka zvýrazněna červeně.
Nechte je v domku zapíchnutá do úplného zaschnutí, třeba do druhého dne, pak opatně vyndejte. Nebo zapíchněte opravdu pořádně, aby nebyly vidět. Ale to si na ně budete muset dát pozor při konzumaci. :o)
Celé dílo vypadá nějak takhle:
Díly stromku sestavujte tak, že na základnu kápněte "lepidlo" přiložte největší hvězdičku, v prostřed napíchněte špějli, lepidlo, napíchněte malé kolečko, lepidlo, napíchněte menší hvězdičku, lepidlo, napíchněte malé kolečko... atd. Já to tak nedělala a stromek se trochu zbortil ke straně.
Napadá mně, že by mohlo být pěkné na strom nalepit "koule". Jak se prodávají buďto barevné, nebo třeba perleťové, stříbrné... Jakože stromek se světýlky... Možná?
Další pohled.
Na závěr upozornění.
Toto těsto je po upečení moc dobré, měkké ještě druhý den. Pak ztvrdne. Bez jakékoli pomoci, odleželé třeba na stole za několik dní natáhne vlhkost a opět změkne. Pokud tento proces potřebujete urychlit, tak těsto uzavřete do krabičky s rozkrájeným jablkem. Těsto se jím provoní a natáhne jeho vlhkost = změkne. Krabičku denně kontrolujte a jablko vyměňujte.
Dům
Ať se vaše dílo podaří.

Kynutý koláč s tvarohem a mákem

27. listopadu 2009 v 13:34 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
25 dkg polohrubé mouky, 5 dkg cukru, 5 dkg tuku, 1 žloutek, trošku droždí, trošku soli, asi 1 dcl vlažného mléka, citronová kůra, vanilka
1 tvaroh, vejce, cukr,
15 dkg mletého máku, 1/3 l mléka, 8 dkg cukru, 2 dkg tuku, citronová kůra, skořice, hřebíček, med nebo zavařenina
5 dkg hrubé mouky, 4 dkg cukru a 4 dkg másla
mandle
Postup přípravy
Připravíme kynuté těsto, které po vykynutí rozložíme na vymazaný pekáček.
Plech
Část potřeme tvarohovou nádivkou připravenou umícháním uvedených surovin.
tvaroh
Část potřeme makovou nádivkou.
mák
Mák ozdobíme mandlemi.
mák
Tvaroh ochutíme drobenkou.
tvaroh
Pečeme při 170 stupních asi 25 minut. Poznáme podle vůně a zlatých okrajů.
upečená
Po vychladnutí krájíme na řezy.
Kynutý s tvarohem a mákem
Dobrou chuť.

Kalendář leden

27. listopadu 2009 v 5:46 | Dick |  Vánoce
První měsíc nového roku jsem pojala jednoduše, žádná složitost s vymýšlením, vyhledáváním... Tak říkajíc "na rozjezd".
Ono se to totiž z výsledku nezdá, ale jsou za tím hodiny a hodiny vyhledávání, zkoušení a vymýšlení. V hlavě si sestavíte přibližně představu, jak by daný měsíc mohl vypadat, sednete k vyhledávači obrázků a bum, ani jeden vhodný. Z čehož vyplývá nejméně 20 minut zbytečného času. Zkusíte novou představu, po deseti minutách jakž takž obrázek najdete, zkoušíte ho zakomponovat do vybrané fotky a kdepak. Změníte tedy fotku, tuhle, támhle něco ustřihnete... Výsledek nevypadá dobře. Hodina času k ničemu... Až třeba na pátý, desátý pokus se najednou povede...
Takže můj leden:
Dceřina originál fotografie:
Neestetická auta v pozadí jsem nahradila stromkem. Autora bohužel neznám. Nagooglovala jsem si termín "zasněžená krajina" nebo něco podobného a první, který "vypadl"... Omlouvám se Vám.
A obrázek rámečku. Zde se musím autorovi omluvit, že jej neuvedu. Netuším kdo jím je. Prosím, ozvěte se mi. Každopádně jsem k obrázku přišla vyhledáváním před web Baby-cafe.
Z rámečku jsem si odstranila pro můj účel nehodící se pozadí a nahradila jej prostým rozlitím plechovky. Hotovo.

Maková nádivka

25. listopadu 2009 v 13:26 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
15 dkg mletého máku, 1/3 l mléka, 8 dkg cukru, 2 dkg tuku, citronová kůra, skořice, hřebíček, med nebo zavařenina
Postup přípravy
Mák umeleme. Pozor, umletý mák nemá příliš dlouhou ivotnost, hořkne. Bohužel nemohu podat bližší časový údaj, neznám jej.
mák
Spolu s mlékem a máslem podusíme doměkka.
Poté ochutíme cukrem, medem a kořením.
suroviny
Používáme jako nádivku do různých koláčů, buchet a podobně.

Nádivka
Dobrou chuť.

Ukrajinský boršč

25. listopadu 2009 v 13:22 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
1/4 kg hovězího a vepřového masa, 1 a půl litru vody, 8 dkg mrkve, 4 dkg petržele, 8 dkg celeru, 30 dkg červené řepy, 25 dkg hlávkového zelí, 5 dkg másla, 5 dkg mouky
kysaná smetana
Postup přípravy
Maso očistíme, omyjeme a vaříme samostatně v hrnku. Je možno jej pokrájet na kostičky a vařit rovnou polévku, avšak pak je vývar takový... "nečistý".
Maso
Z tuku a hladké muky upražíme zlatou jíšku.
jíška
Kterou rozředíme vodou a vývarem z masa.
S jíškou povaříme kořenovou zeleninu. Někde jsem četla, že v Rusku používají zeleninu strouhanou, takže ji očistím a strouhám. Přidáme na nudličky pokrájené hlávkové zelí a vaříme asi 15 minut.
zelí
Zde na obrázcích používám zelí červené. Nikde jsem se nedočetla které se vlastně má použít. Instinktivně jsem vždy používala bílé a myslím, že je lepší. Chuťově jsou polévky prakticky totožné, zcela jiná je barva. Červené zelí polévku obarví do fialova, takže výsledek vypadá dost odlišně.
vaříme
Mezitím očistím maso a vrátím do polévky.
maso
Červenou řepu omyjeme a ustrouháme na hrubém struhadle.
řepa
Děvčata nebojte se, že vám zůstanou červené ruce. Než dovaříte, tak se barva ztratí.
řepa
Společně vaříme asi 5 minut.
řepa
Hotovou polévku zdobíme sekanou petrželí.
Chuť můžeme zlepšit lžící kysané smetany. Ovšem to doporučuji až na talíři po ochutníní. Chuť se výrazně změní. Já osobně raději bez.
Boršč
Dobrou chuť.

Ježíšek

24. listopadu 2009 v 14:20 | Dick |  Vánoce
Za měsíc příje dlouho očekávaný Ježíšek, který pod stromečkem zanechá spoustu dárků.
Myslím, že zde mohu svůj výtvor pro babičky prezentovat už teď, protože ani jedna na internet nechodí a blízcí, příbuzní, či kamarádi jsou natolik rozumní, aby to neprovalili... :o) A Vy se třeba budete inspirovat...
Už loni jsem se na webu diskutujících maminek dočetla, že vyrábí vlastní kalendáře a že s nimi slaví velký úspěch. Myšlenka mne natolik nadchla, že jsem se do něj pustila také. Babičkám se kalendář líbil, takže letos pokračujeme...
Jednotlivé listy jsou vytvořeny pomocí programu Gimp, fotografií naší dcery a různých ozdobných komponentů.
Dceřiny fotky jsou většinou mé dílo, občas některý momentek zachytil přítel. Ozdobičky, rámečky, pozadí... a podobně jsou díla různých autorů. U některých obrázků to je jasné všem, jiné si pamatuji, takže zdroj, či jméno autora napíšu. Spoustu jépégéček mám na disku už pěknou řádku týdnu, či dokonce let, bohužel jsem si při stahování zapomněla zaznamenávat zdroj, takže se vám ostatním velmi omlouvám a moc prosím, aby jste se mi ozvali. Jednak Vás budu moci jmenovat a druhak i opětovně navštívit Vaše zajímavé stránky.
Všem spoluautorům moc děkuji.

Dnes se podíváme na titulní stránku.


Na pozadí, získaném díky návštěvě u Shaarky,
jsem si poskládala čtyři různé fotografie, které jsem později zmenšovala, zvětšovala, ořezávala a zastřihávala do podoby letopočtu.
Fotky v původní verzi vypadají takto:
Nebylo to zvlášť složité, snad krom první číslice. Dítě se běžně těžko "zkroutí" do takovéto podezřelé pozice a usekávat ruce, nohy, nebo dokonce tělo jsem nechtěla. Takže nakonec nutnost zvolila fotografii z dálky.

Koprová omáčka

24. listopadu 2009 v 13:11 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
Tuk, cibule, hovězí maso (nebo vejce, případně obojí), hladká mouka, kysaná smetana, kopr
Postup přípravy
Na tuku zpěníme drobně posekanou cibuli. Připravujeme-li maso, tak jej očistíme a na cibulce po všech stranách osmahneme. Přičemž mírně zasypeme hladkou moukou.
maso
Maso podlijeme vodou a dusíme doměkka.
dusíme
Když je maso měkké, vyjmeme jej a naplátkujeme.
maso
maso
Omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou v kysané smetaně.
zahuštění
Necháme povařit. Poté do omáčky zamícháme alespoň lžíci usekaného kopru.
kopr
My jej s dcerou miujeme, takže jím nešetříme. :o)
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Koprová omáčka
Dobrou chuť.

Celerová polévka

23. listopadu 2009 v 13:03 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
25 dkg celeru, 5 dkg hladké mouky, 5 dkg tuku, 1 a 1/2 litru vody, citron
Postup přípravy
Tuk - vřele doporučuji máslo, ostatní tuky nejsou úplně nejlepší - rozpustíme a pomocí hladké mouky upražíme světlou jíšku.
jíška
Kterou rozředíme vodou.
jíška
Na jemném struhadle rozstrouháme celer. Pozor, delším stáním na vzduchu nehezky hnědne.
Celer
Ten vložíme do polévky a spolu s jíškou asi 20 minut povaříme.
celer
Chuť polévky zlepšíme sťávou z asi půlky citronu.
citron
Polévka je výborná s osmaženými kostičkami rohlíku. Případně použijeme smažený hrášek.
hrášek
Okořeníme sekanou petrželkou.
Celerová polévka
Dobrou chuť.

Dobrá omáčka

21. listopadu 2009 v 12:42 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
vepřové maso, 2 cibule, 2 stroužky česneku, hrstka sušených hub, 2 lžíce kečupu, sůl, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 3 hřebíčky, 1 bobkkový list, troška grilovacího koření, mouka na zahuštění
Postup přípravy
Na sádle zpěníme drobně posekanou cibulku.
Cibule
Na ní orestujeme očištěné a naplátkované maso.
maso
Já pro chuť přidávám kousek pikantní klobásy, takže maso kostičkuji.
klobása
Přidáme ostatní ingredience krom mouky a trochu podlijeme vodou.
protlak
Houby.
houby
Dusíme, nejlépe v troubě pod pokličkou.
vaříme
Během dušení občas promícháme, případně podlijeme vodou. Když je maso téměř měkké zjistíme hustotu omáčky a je-li potřeba mírně zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody. Vyndáme koření. Podáváme s jakkoli upravenými bramborami.
Dobrá omáčka
Dobrou chuť.

Arabela

20. listopadu 2009 v 19:35 | Dick |  Panenky
Jméno této panenky je hodně nadsazené.
Španělsko
I když je fakt, že v původním plánu byly šatičky z tohoto filmu. Nedostatek času a spousta vánočních příprav mne donutila plán přerušit, šaty došít co nejrychleji, protože nemohu nechat věc nedodělanou. Už bych se k nim nikdy nevrátila.
Španělsko
Takže královna, Arabelina maminka mi prosím promine.
Španělsko
Tyto šaty necháme jak jsou a později se o ně pokusím znovu.
Španělsko

Čokoládová poleva

20. listopadu 2009 v 14:42 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
čokoláda na vaření, kousek másla, troška vody
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozehřejeme máslo a vložíme rozlámané kostičky čokolády.Mícháme do roztavení hmoty. Někdo přidává vodu, poleva je pak prý lesklejší. Četla jsem, že s vodou se nedá dobře uhladit například na stranách dortu. Každopádně já vodu nepoužívám. Voda, která vytváří páru pod hmotou se prý nemá vařit, nevím, nikdy jsem v tom závadu nezjistila.
Suroviny
Umícháme hladkou lesklou hmotu, kterou používáme většinou k natírání na krém, ke zdobení a podobně.
Hotové
Ať se vám podaří.

Vtipné vtipy

19. listopadu 2009 v 15:34 | Dick |  Čtení
Rabín a kněz se srazí v autech. Obě vozidla jsou rozmlácená na maděru, ale oba klerikové vyvázli nezranění. Když se vyhrabou z trosek, rabín si všimne knězova roucha a hned povídá:
"Koukám, že jste kněz. Já jsem rabín. Podívejte na naše auta, nic z nich nezbylo, ale nám se nic nestalo. To je znamení od Boha. Bůh musel chtít, abychom se potkali a stali se přáteli a po zbytek našich dní žili svorně v míru."
"Plně s vámi souhlasím, to musí být božské znamení," přikyvuje kněz.
"A koukněte, další zázrak. Moje auto je úplně zničené, ale lahvi mešního vína se nic nestalo. Bůh jistě chce, abychom toto víno vypili a oslavili tak štěstí a naše setkání."
S těmito slovy podal rabín láhev knězi. Ten s jeho promluvou souhlasil, otevřel láhev a dal si několik mocných loků a podal láhev zpět rabínovi. Rabín zacpal špunt zpět do lahve a podal ji opět knězi. Kněz se udiveně ptá:
"Vy se nenapijete???"
"Ne, já raději počkám na policisty."


Víte, proč vlak na kolejích drncá?
Rozebereme si problém: (aneb podívejme se na to systémově)
Vlak, to je vlastně lokomotiva a vagóny....
Vagóny se jenom vezou, takže je zanedbáme..
Zbývá nám lokomotiva - to je vlastně motor a kola, zbytek je nepodstatný, ten zanedbáme...
Po kolejích jedou jenom kola, takže motor taky zanedbáme...
Kola si zjednodušíme na jedno kolo... a to je vlastně kruh, že?
Kruh, to je pi er na druhou...
pi je konstanta, tu zanedbáme a zůstalo nám er na druhou,což je čtvereček... a to by bylo, aby čtvereček nedrncal !!!

______________________________________________________________________________

Ženská provozuje grupáč. Nečekaně přijde domů manžel, a tak žena schová své tři milence na balkon do pytlů. Manžel dlouho nebyl doma, a tak se hned žene na balkon, aby se podíval na svoji zahrádku. Ještě než tam vleze, upozorní ho žena, že jim tchýně poslala tři pytle a že jsou na balkoně. Muž vleze na balkon, kopne do prvního pytle a ozve se:
"Mňau, mňau."
"Ha, poslala nám kočku."
Kopne do druhého a ozve se zachrochtání.
"Ha, poslala nám čuníka."
Kopne do třetího a nic. Kopne ještě jednou, dvakrát,
třikrát a pořád nic. A protože je mu to divné, otevře pytel.
"Když mlčím, tak jsem brambory, ne?!"

Z poslechu...

Vodník

18. listopadu 2009 v 15:33 | Dick |  Čtení

VODNÍK

Ráno raníčko, pana vstala,
flaštičku rumu vychlastala.
Půjdu matičko k jezeru,
na práci se Ti vyseru.

Nechoď, dcero, na jezero,
zůstaň doma, Ty mizero.

Na topolu, podle skal,
zelený mužík zatleskal.

První šátek namočila,
lávka se pod ní prolomila.
Po sexu chtivé dívčině,
vyplavalo jen kombiné.

Ráno raníčko, pana vstala,
prádlo si v uzel zavázala.

Otče, maminko,
zřejmě budu mít miminko!

Karel jaromír Erben


by se asi divil.... :o)

z netu...

U klavíru

18. listopadu 2009 v 15:32 | Dick |  Čtení
Netluč už tak do klavíru
vis přece že pozdě je
nechci kazit tvoji víru
že lásku vítr přivěje

Na studie i na večeři
každá mince dobrá je
jenže chlapče už se šeří
tak se vzdávej naděje

Když ten chlapec hrál na dudy
na Salzburském náměstí
byl jen stopař, tak byl chudý
hnal se sám do neštěstí

Policajti už ho hnali
od sochy celé z mramoru
lide v davu se dívali
za nim jak jde nahoru

K zámku jak si tiše kráčí
potichu už nepoznán
ulehá tam za bodláčí
dudá tise do všech stran

Však uvidíš u klavíru
že jsou lidé divní tak
ve válce, nebo i v míru
závidí ti černý frak

Ať se potíš, ať se snažíš
natlučou ti bez viny
lidem klacek nenahradíš
I když ví že jsi nevinný.


Z e- mailu…

Slohový úkol

18. listopadu 2009 v 15:31 | Dick |  Čtení
Slohový úkol žáka ZŠ na téma : "MOJI RODIČOVÉ"

Rodiče se dělí na dvě části : matku a otce. Matka se ještě rozděluje na ženu v domácnosti a v zaměstnání. Doma se potom ještě skládá z manželky, matky, kuchařky, uklízečky, pračky, nakupovačky, účetní, vychovatelky ... ostatní si už nepamatuji, ale máma toho umí vyjmenovat více, jako např. služka, otrok a jiné. Matka se vyznačuje tím, že se zázračně nachází na více místech naráz, a umí v jedné chvíli myslet na sto věcí, přičemž deset věcí dělá současně. Vidím na vlastní oči, jak po návratu ze zaměstnání dá vařit vodu na sporák, zatímco zamísí těsto na buchty. Přitom jí jde pračka, do které chodí vyměňovat prádlo, mně vymýšlí věty oznamovací, rozkazovací, tázací a naši Olinku zkouší z velké násobilky. Že potom přebalí malého Karlíka a udělá mu Sunar s krupicí, to si ani nestačím všimnout. Dvě oči mi na to nestačí. Neboť když potom zasedneme k večeři, už je namletý mák a ořechy na buchty a já mám na kolenou tepláků našité nové záplaty. Olina má umyté vlasy a prádlo je rozvěšené na balkóně. Nadarmo mámu tajně pozorujeme. Máma má doopravdy jen dvě ruce ... a přece, když přijde domů z práce, má v jedné velkou a malou tašku, v druhé dvě síťovky s nákupem a v třetí ... ne, vždyť jsem už říkal, že má jen dvě ruce, ale nese i Karlíka s fusakem. Otec se neskládá ani nerozděluje. Nachází se v zaměstnání a doma, ale doma ho najdete málokdy. Kromě snídaně a večeře, kdy sedí u stolu, se vyskytuje obyčejně v křesle, anebo na gauči a bývá zakrytý novinami. Zanechává po sobě vždy ty samé stopy : rozevřené a převrácené noviny a cigaretový popel, někdy i v popelníku. Na rozdíl od mámy, přičemž má také dvě ruce, přichází domů s rukama prázdnýma. Zda umí násobilku, nevím, ale psát asi umí, přesto mi žákovskou knížku ani jednou nepodepsal. A není ještě prozkoumané, proč patří do skupiny rodičů, když na rodičovské sdružení vůbec nechodí. Pan učitel povídal, aby jsme se při psaní této úlohy zamysleli nad prací svých rodičů. Ve škole přidělují žáka, který řádně nepracuje, či se neučí , k dobrému a usilovnému žákovi, aby se u něj něčemu naučil. A tak si myslím, že při sňatku přidělují muže ženám, aby je ženy něčemu dobrému naučili a měli na ně dobrý vliv. Mojí mámě se to zatím bohužel nepodařilo.

z netu...

Bramborový knedlík

17. listopadu 2009 v 15:24 | Dick
Potřebné přísady
1kg vařených brambor, 30dkg hrubé mouky, 3 dkg krupice, 1 vejce, lžička soli
Postup přípravy
Brambory rozstrouháme na jemném struhadle. Přidáme ostatní ingredience a zpracováváme
těsto.
suroviny
Já poměr mouky a krupice "otáčím". Knedlíky mi připadají chutnější jsou-li připravené z většího množství krupice, než mouky.
Zpracujeme vláčné těsto s kterým pracujeme rychle, protože řídne.
Tvarohové placky
Utvoříme dvě stejně velké šišky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 15 minut.
knedlíky
Po vložení šišek do vody je zamícháme, aby se odlepily ode dna.
vaříme
Že jsou uvařené poznáme podle toho, že samy vyplavou na povrch. Případně je z vody vyndáme, ihned propícháme, aby utekla pára, nití rozkrojíme a podíváme se, zda jsou uvařené i v nejširším místě. Pokud ne, tak je jednoduše do vody vrátíme.
Bramborový knedlík
Podáváme jako přílohu k různým, nejčastěji masovým jídlům.

Dušené zelí

17. listopadu 2009 v 15:07 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
hlávkové zelí (červené, nebo bílé) kmín, sůl, cibule, sádlo, voda, asi lžička octa nebo šťáva z jednoho citronu, cukr
Postup přípravy
Hlávku očistíme.
zelí
Zbavíme nepěkných listů, rozkrájíme na čtvrtiny a poté rozkrájíme na tenké nudličky.
nakrouhané
Podlijeme malinkým množstvím vody, a dusíme. Zpočátku odklopené, aby vyprchaly čpavé látky.
dusíme
Asi po pěti minutách varu zelí přestane "páchnout", zesklovatí a slehne přibližně na polovinu.
Tehdy přidáme lžíci tuku. Sádlo je nejlepší.
Drobně pokrájenou cibuli, kmín a sůl.
cibule
Dusíme pod pokličkou doměkka - asi 20 minut. Ochutíme octem (opatrně) případně citronem, a osladíme. Správně se zelí zasypává lžičkou hladké mouky. Jenže to mi "nevoní" Zelí je pak kašovité.
mouka
Takto upravené zelí podáváme k pečeným masům.
Pečené kuře
Dobrou chuť.