Škvařené sádlo

12. září 2009 v 23:23 | Dick |  Kuchyň
Potřebné přísady
vepřové sádlo, malinko vody
Postup přípravy
Sádlo rozkrájíme na drobno a vložíme do hrnku. Já sádlo krájím na drobno. Mám pocit, že se lépe a rychleji vyškvaří. Krájíte-li nahrubo, tak je lepší škvařit velké množství sádla, ale pomalinku.
Podlijeme malinkým množstvím vody. Vodou sotva pokryjeme dno.
sádlo
Nejprve sádlo jakoby zesklovatí, skoro až zešedne, pak konečně pustí tuk a začíná se škvařit.
sádlo
Zpočátku škvaříme na vyšším plameni, později zmírníme. Neustále mícháme, sádlo se rádo a snadno připaluje. Dokud není pod budoucími škvarky tuk, tak mícháme de facto neustále. Pustí-li sádlo tuk, tak postupně v míchání zvolňujeme.
škvaření
Je-li sádlo uškvařené poznáme podle vůně, barvy - škvarky zezlátnou a vyplavou na povrch. Také se ztiší. Během škvaření sádlo prská, po uškvaření jen jakoby šumí.
škvaření
Přecedíme škvarky. Zbývající sádlo necháme zchladnout. Do čistých, suchých misek jej můžeme přelévat chladnější. Skladujeme v chladu.
škvarky
Sádlo - používané k přímé konzumaci - je chutnější pokud škvaříme s cibulí, případně troškou kmínu. Ovšem pozor, pak se snadno a rychle kazí.
Škvarky se mohou jíst hned horké, studené podáváme např. k vínu, nebo z nich připravíme chutné rohlíčky, záviny a podobně.
sádlo
Dobrou chuť.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama